Από 100.000, σύμφωνα με την αστυνομία, ως 1.000.000 Ισπανοί, σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές, έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις σε 60 πόλεις, χθες εναντίον της κυβερνητικής μεταρρύθμισης στις εργασιακές σχέσεις που ενισχύει τους εργοδότες, καθιστώντας φθηνότερες τις απολύσεις και ευκολότερο τον περιορισμό των αυξήσεων των μισθών.
Οι συγκεντρώσεις ήταν οι πρώτες μετά την κήρυξη απεργίας για την 29η Μαρτίου και προστίθενται στις αυξανόμενες κινητοποιήσεις εναντίον των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων έχουν στόχο, σύμφωνα με το Ραχόι, να επανέλθουν τα δημοσιονομικά της Ισπανίας στον σωστό δρόμο.
Η Ισπανία έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση–23%, ενώ η κυβέρνηση προβλέπει ότι φέτος θα φθάσει σε ύψος-ρεκόρ, ξεπερνώντας το 24,3%. Η Ισπανία μετρά σχεδόν το εν τρίτον του συνόλου των ανέργων στην ευρωζώνη, όπου για τους νέους κάτω των 25, η ανεργία ανέρχεται στο 49%.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα μέτρα που θεσπίζει, όπως η μείωση της αποζημίωσης για την απόλυση στις 33 ημέρες εργασίας ανά έτος, από τις 45 σήμερα, για ως και 24 έτη εργασίας το μέγιστο, καθώς και η περιστολή στις αυξήσεις των μισθών που είναι συνδεδεμένοι με τον πληθωρισμό, θα φέρουν ευελιξία στην ισπανική αγορά εργασίας.
Οι διαδηλώσεις έγιναν σε 60 πόλεις -ανάμεσά τους στην Μαδρίτη, στη Βαρκελόνη, στη Βαλένθια και στη Σεβίλλη. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές 500.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην κινητοποίηση στην Μαδρίτη και 450.000 στη Βαρκελόνη. Η αστυνομία ανέφερε ότι 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Μαδρίτη· 17.000 στη Βαρκελόνη· 15.000 στη Σεβίλλη· 15.000 στην Μάλαγα· 9.000 στη Γρενάδα· και από 5.000 στη Βαλένθια, στην Αλμερία και στην Καντίθ.
Η μεταρρύθμιση «πλήττει τους εργαζόμενους, κάνει ευκολότερο να απολύονται άνθρωποι, ωφελεί τους εργοδότες- μας απολύουν σε όλο το δημόσιο», είπε η Ιρένε Χιμένεθ, μια 29χρονη εργαζόμενη στο χώρο της υγείας με σύμβαση απασχόλησης τρίμηνης διάρκειας. Οι μεταρρυθμίσεις δεν ωφελούν τους άνεργους, τόνισε ο Χοσέ Χαβιέρ Ροδρίγκεθ, δημόσιος υπάλληλος, 53 ετών. «Είναι παράλογο να νομίζεις ότι θα μειώσεις την ανεργία κάνοντας ευκολότερο το να απολύονται άνθρωποι», είπε.
Πριν από την έναρξη των ομιλιών οι διαδηλωτές κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων σε τρένα της Μαδρίτης την 11η Μαρτίου 2004, στις οποίες είχαν σκοτωθεί 191 άνθρωποι.
Τα συνδικάτα προειδοποιούν ότι εάν δεν αποσυρθεί η μεταρρύθμιση θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση θα οδηγήσει σε περισσότερη ανεργία. «Άχρηστη, αναποτελεσματική και άδικη», έγραφε ένα πανό.