Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την ημέρα που ο φονικός εγκέλαδος χτύπησε την Ιαπωνία, προκαλώντας ένα ισχυρότατο τσουνάμι που έπληξε της ακτές της χώρας. Τεράστια κύματα που φτάνουν σε ύψος τα 40 μέτρα απλώνονται μέχρι και 10 χιλιόμετρα στη στεριά, παρασέρνοντας τα πάντα στο πέρασμά τους.
Πριν οι κάτοικοι προλάβουν να συνέλθουν και να μετρήσουν τις πληγές που άφησαν πίσω τους τα φυσικά αυτά φαινόμενα, ένα ακόμη πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στις απειλές που αντιμετώπιζε η χώρα.
Τα γιγαντιαία κύματα, προκαλούν προβλήματα στη ψύξη των αντιδραστήρων στη Φουκουσίμα με αποτέλεσμα να προκληθούν εκρήξεις λόγω της υπερθέρμανσης. Ραδιενεργά υλικά εκτοξεύονται στον αέρα και απελευθερώνονται στη θάλασσα. Ο πυρηνικός εφιάλτης από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ξυπνάει ξανά στην ασιατική χώρα.
Ακολουθεί το χρονικό των γεγονότων των ημερών εκείνων, καθώς και βίντεο που απεικονίζουν τη φρίκη που γνώρισε η Ιαπωνία.
Ο σεισμός 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χτυπάει την Ιαπωνία, στις 11 Μαρτίου ενώ το ισχυρό τσουνάμι που ακολουθεί πλήττει τις βορειοανατολικές ακτές της χώρας. Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, ενώ προκαλούνται σοβαρές υλικές ζημιές.
Στις 12 Μαρτίου, σημειώνεται έκρηξη και διαρροή ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι (ή Φουκουσίμα 1), ως αποτέλεσμα του ισχυρού σεισμού και του τσουνάμι. Οι ιαπωνικές αρχές κατέταξαν το ατύχημα στην κατηγορία 4 της επτάβαθμης κλίμακας INES.
Στις 13/3, τα επίπεδα ραδιενέργειας ξεπέρασαν το όριο ασφαλείας γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο. Η εταιρία που διαχειρίζεται το σταθμό, η Tokyo Electric Power Co (TEPCO), ενημέρωσε την κυβέρνηση ότι υπάρχει «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης». Η μετεωρολογική και γεωφυσική υπηρεσία της Ιαπωνίας αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για το μέγεθος του σεισμού στους 9 βαθμούς. Ανακοινώνεται ότι από την έκρηξη έχασε τη ζωή του ένας τεχνικός ενώ άλλοι έντεκα τραυματίστηκαν.
Στις 14/3, δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στον αντιδραστήρα υπ’ αριθμόν 3 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, έπειτα από νέο μετασεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών.
Στις 15/3, σημειώθηκε νέα έκρηξη στον πυρήνα του αντιδραστήρα 2, με αποτέλεσμα να καταστραφεί το περίβλημα του αντιδραστήρα και να σημειωθεί διαρροή ραδιενεργών υγρών αλλά και ραδιενεργού ατμού. Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής που βρίσκονταν σε ακτίνα 30 χλμ. από το σταθμό να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.
Στις 18/3, οι αρχές αύξησαν από το επίπεδο 4 στο επίπεδο 5 της επτάβαθμης κλίμακας τη διαβάθμιση της σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος.
Στις 19/3, η διαχειρίστρια εταιρία του σταθμού, ανακοίνωσε ότι άνοιξε τρεις οπές στις οροφές των κτιρίων όπου στεγάζονται οι αντιδραστήρες 5 και 6 του ώστε να αποφευχθούν εκρήξεις υδρογόνου.
Στις 21/3, απαγορεύεται η πώληση γάλακτος και λαχανικών που παράγονταν σε επαρχίες κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας. Η IAEA ανακοίνωσε ότι υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας ανιχνεύτηκαν όχι μόνο εντός αλλά και έξω από τη ζώνη εκκένωσης των 30 χλμ. από το σταθμό. Ραδιενέργεια ανιχνεύθηκε και στα νερά του Ειρηνικού κοντά στη Φουκουσίμα, σύμφωνα με την TEPCO.
Στις 23/3, ο δήμος του Τόκιο απαγόρευσε την κατανάλωση του νερού του δικτύου υδροδότησης για τα μωρά, έπειτα από τη μέτρηση ραδιενεργού ιωδίου σε επίπεδο δύο φορές υψηλότερο του επιτρεπομένου. Στην περιφέρεια της Φουκουσίμα μετρήθηκαν μη φυσιολογικά επίπεδα ραδιενέργειας στο γάλα και σε έντεκα είδη λαχανικών. Την επόμενη ημέρα, επιστήμονες εντόπισαν μετρήσιμες συγκεντρώσεις ραδιενεργού ιωδίου-131 και καισίου-137 σε δείγματα θαλασσινού νερού που ελήφθησαν 30 χιλιόμετρα από τις ακτές.
Στις 25/3, η TEPCO παραδέχθηκε ότι το κέλυφος του αντιδραστήρα 3 στο πυρηνικό εργοστάσιο, που περιέχει ράβδους πυρηνικού καυσίμου, είχε υποστεί ζημιές. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τρεις εργάτες του σταθμού που υπέστησαν εγκαύματα κατά τις προσπάθειές τους να ψυχθεί ο αντιδραστήρας, εκτέθηκαν σε επίπεδα ραδιενέργειας 10.000 φορές υψηλότερα από το αναμενόμενο.
Στις 26/3, η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε ότι οι ιάπωνες διασώστες άρχισαν να χρησιμοποιούν γλυκό νερό για την ψύξη των αντιδραστήρων 1, 2 και 3 του πυρηνικού σταθμού, καθώς το θαλασσινό νερό που είχε χρησιμοποιηθεί μέχρι τότε επιτάχυνε τη διάβρωση. Σημαντικά επίπεδα ραδιενέργειας εντοπίστηκαν στη θάλασσα.
Στις 27/3, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν σε νερό που διέρρευσε από τον αντιδραστήρα 2 του σταθμού, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί οι ράβδοι του πυρηνικού καυσίμου να λιώνουν. Η ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής και βιομηχανικής ασφάλειας ανακοινώνει ότι το ραδιενεργό ιώδιο στο θαλασσινό νερό στα ανοικτά του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα αυξήθηκε σε επίπεδο 1.850 φορές πάνω από το κανονικό, από 1.250 μια ημέρα νωρίτερα.
Στις 28/3, η ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας ανακοίνωσε ότι το επίπεδο του ραδιενεργού ιωδίου είναι 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο, κατά τις μετρήσεις που έγιναν σε δείγματα νερού τα οποία ελήφθησαν από τη θάλασσα σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τους αντιδραστήρες 5 και 6 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα.
Στις 29/3, ίχνη ραδιενεργού ιωδίου από τη μονάδα της Φουκουσίμα ανιχνεύτηκαν στην περιοχή Πριμόριε, στο ανατολικό άκρο της Ρωσίας. Χαμηλά επίπεδα ραδιενεργών ισοτόπων ανιχνεύθηκαν στις Φιλιππίνες. Μικρές ποσότητες ραδιενεργού ιωδίου-131 προερχόμενες από τη Φουκουσίμα ανιχνεύθηκαν στην ατμόσφαιρα της Κίνας και της Νότιας Κορέας.
Στις 30/3, αναλογία ραδιενεργού ιωδίου-131 3.355 φορές ανώτερη από το νόμιμο επιτρεπόμενο όριο μετρήθηκε στο θαλασσινό νερό κοντά στον πυρηνικό σταθμό.
Στις 31/3, η TEPCO ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε ραδιενεργό ιώδιο σε υδροφόρο ορίζοντα που βρίσκεται 15 μέτρα κάτω από τον αντιδραστήρα 1 της μονάδας στη Φουκουσίμα, σε επίπεδο 10.000 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Στις 2/4, ανακοινώνεται ότι νερό μολυσμένο με ραδιενέργεια άρχισε να διαρρέει στη θάλασσα από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα 2, όπου εντοπίστηκε ρωγμή. Βέβαια 2 ημέρες αργότερα αρχίζει και επισήμως η απόρριψη στη θάλασσα 11.500 τόνων ραδιενεργού ύδατος.
Στις 5/4, η, TEPCO ανακοίνωσε ότι ανίχνευσε επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου 7,5 εκατομμύρια φορές υψηλότερα από το νόμιμο επιτρεπόμενο όριο, στο θαλασσινό νερό κοντά στην τσιμεντένια τάφρο που έχει υποστεί ρωγμή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
Στις 6/4, η TEPCO ανακοίνωσε ότι σταμάτησε η διαρροή άκρως ραδιενεργού ύδατος, ενώ συνεχιζόταν η εκούσια απόρριψη 11.500 τόνων ελαφρώς ραδιενεργού ύδατος, στον Ειρηνικό. Έκθεση της ακτοφυλακής ανέφερε ότι ο βυθός κοντά στο επίκεντρο του σεισμού της 11ης Μαρτίου μετακινήθηκε περίπου 24 μέτρα ανατολικά-νοτιοανατολικά και υψώθηκε κατά περίπου τρία μέτρα. Από το σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 12.494 ανθρώπων. Άλλοι 15.107 άνθρωποι φέρονταν ως αγνοούμενοι.
Στις 12/4, η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας αύξησε από το 5 στο 7, στην υψηλότερη βαθμίδα της σχετικής κλίμακας, του δυστυχήματος της Φουκουσίμα στην κλίμακα των πυρηνικών και ραδιολογικών δυστυχημάτων, τοποθετώντας την στο επίπεδο εκείνου του Τσερνόμπιλ.
Τους μήνες που ακολούθησαν, η TEPCO αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως είχε επέλθει τήξη των ράβδων εμπλουτισμένου ουρανίου που τροφοδοτούσε τους πυρήνες, σε 3 από τους συνολικά 6 αντιδραστήρες. Επιπλέον, την 1η Αυγούστου οι μετρήσεις ραδιενέργειας μεταξύ των αντιδραστήρων 1 και 2 έφτασε επίπεδα ρεκόρ, ξεπερνώντας τα δέκα σίβερτ την ώρα.
Τελικά, στις 16 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διακοπή της λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, κάτι που σημαίνει ότι η θερμοκρασία στο εσωτερικό του κελύφους των αντιδραστήρων διατηρείται σταθερά κάτω από τους 100 βαθμούς Κελσίου και ότι οι εκπομπές ραδιενέργειας βρίσκονται υπό έλεγχο.