Από τις παραγκουπόλεις της Λιβερίας, παγκόσμιο αστέρι των γηπέδων τη δεκαετία του 1990 και από εκεί στο όνειρο μιας πολιτικής καριέρας που φάνταζε άπιαστο: Ο Τζορτζ Γουεά εξελέγη πρόεδρος στην πατρίδα του, μια χώρα τραυματισμένη από τον εμφύλιο πόλεμο, με το όραμα ότι θα την βοηθήσει να πετύχει τη συμφιλίωση.
Στα 51 του, ο πρώην επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν και της Μίλαν βρέθηκε και πάλι σε έναν «τελικό», αυτή τη φορά με αντίπαλο τον αντιπρόεδρο της Λιβερίας Τζόζεφ Μποακάι. Είχε κερδίσει, με διαφορά, τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 10 Οκτωβρίου, αλλά δεν κατάφερε τότε να εξασφαλίσει το 51% και χρειάστηκε να δώσει άλλη μια μάχη.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Γουεά, ο μοναδικός Αφρικανός παίκτης που έχει κερδίσει τη Χρυσή Μπάλα, το 1995, έζησε μακριά από τη Λιβερία, μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, κατά το μεγαλύτερο μέρος του εμφυλίου που στοίχισε τη ζωή σε 250.000 συμπατριώτες του από το 1989 μέχρι το 2003. Μπήκε στην πολιτική με το τέλος του πολέμου, αλλά το 2005 ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές από την Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, την πρώτη γυναίκα που αναδείχθηκε αρχηγός αφρικανικού κράτους. Το 2011 ήταν υποψήφιος για την αντιπροεδρία, αλλά ηττήθηκε και πάλι, μολονότι το κόμμα του είχε καταγγείλει τότε εκτεταμένη νοθεία.
Αυτή τη φορά, πιο ώριμος, ο «Μίστερ Τζορτζ» κάλεσε τους υποστηρικτές του να παραμείνουν ψύχραιμοι και να κάνουν υπομονή ενώ ο Μποακάι μιλούσε για «νοθεία και παρατυπίες» στον πρώτο γύρο των εκλογών. Το Σάββατο φρόντισε να κάνει επίδειξη δύναμης συγκεντρώνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο μεγαλύτερο στάδιο της Λιβερίας, στη Μονρόβια. «Ξέρω ότι ο Μποακάι δεν μπορεί να με νικήσει. Έχω τον λαό με το μέρος μου», δήλωσε τότε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Δεκαπέντε χρόνια αφότου κρέμασε οριστικά τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του, διαβεβαίωσε ότι έχει αποκτήσει εμπειρία στην πολιτική σκηνή και έμαθε από τα λάθη και τις αποτυχίες του.
Τον Δεκέμβριο του 2014 είχε ήδη εκλεγεί για πρώτη φορά γερουσιαστής, με μεγάλη διαφορά από τον τότε αντίπαλό του, έναν από τους γιους της Σίρλιφ.
«Κανείς δεν πρέπει να φοβάται την αλλαγή. Δείτε τη ζωή μου: έγινα από ποδοσφαιριστής, πολιτικός. Θα μπρούσατε κι εσείς να είστε στη θέση μου. Είμαστε παρόμοιοι», υποστήριζε στην προεκλογική εκστρατεία του ο Γουεά, ο οποίος μεγάλωσε στην παραγκούπολη Τζιμπράλταρ της Μονρόβιας.
Ο Γουεά επέλεξε ως αντιπρόεδρό του την γερουσιαστή Τζούελ Χάουαρντ Τέιλορ, πρώην σύζυγο του πολέμαρχου και πρώην προέδρου της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ (1997-2003). Αν και δηλώνει ότι «όλοι ήταν φίλοι του Τέιλορ», έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι «δεν έχει επαφές» με τον πρώην πρόεδρο ο οποίος καταδικάστηκε το 2012 από διεθνές δικαστήριο σε κάθειρξη 50 ετών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στη γειτονική Σιέρα Λεόνε.
Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, ο Γουεά είχε κάνει έκκληση για ειρήνη και ζήτησε από τον ΟΗΕ να “σώσει” τη χώρα του. Σε αντίποινα, οι αντάρτες έκαψαν το σπίτι του στη Μονρόβια και κράτησαν ομήρους δύο εξαδέλφους του.
Ο Γουεά προέρχεται από τη φυλή Κρου και όχι από την ελίτ των πρώην σκλάβων που, παραδοσιακά, κυριαρχούν στην πολιτική ζωή της Λιβερίας. Στα 22 του η ζωή του άλλαξε δραματικά χάρη στον Αρσέν Βενγκέρ. Ο τότε προπονητής της Μονακό τον ανακάλυψε ενώ έπαιζε για την Τονέρ Γιαουντέ, στο Καμερούν, και τον έφερε στη Γαλλία. Τα επόμενα 14 χρόνια έπαιξε για τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες: Παρί Σεν Ζερμέν, Μίλαν, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι, Μαρσέιγ… κερδίζοντας πολλά χρήματα και διακρίσεις. Διατήρησε όμως και τους δεσμούς του με τα προάστια της Μονρόβιας όπου ακόμη και σήμερα παίζει μπάλα με τους φίλους του.