Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρηση των ψήφων σε 10 πολιτείες των Η.Π.Α. όπου διεξήχθησαν την Τρίτη εσωκομματικές ψηφοφορίες του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την ανάδειξη του υποψήφιου ο οποίος θα τεθεί αντιμέτωπος του Barack Obama στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Aυτή την ώρα ο Σαντόρουμ είναι νικητής στο Τενεσί και την Οκλαχόμα ενώ ο Ρόμνεϊ στη Βιρτζίνια, τη Μασαχουσέτη και το Βερμόντ. Ο Νιουτ Γκίνγκριτς κέρδισε στην Τζώρτζια. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Οχάϊο.

Ρικ Σαντόρουμ προηγείται του Μιτ Ρόμνεϊ με 39% έναντι 36% μετά την καταμέτρηση του 25% των ψήφων στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων για την ανάδειξη του υποψηφίου του κόμματος στις προεδρικές εκλογές η οποία διεξήχθη χθες στην πολιτεία Οχάιο, σε μια αναμέτρηση η οποία χαρακτηρίζεται κρίσιμης σημασίας.

Ο Ρόμνεϊ νωρίτερα είχε προηγηθεί με 2%, με το 12% των ψήφων καταμετρημένο. Εάν κέρδιζε στο Οχάιο, αναλυτές θεωρούν ότι θα γινόταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Ο Σαντόρουμ από την πλευρά του αποπειράται να αναδειχθεί ο επικρατέστερος αντίπαλός του. Νωρίτερα, κέρδισε στο Τενεσί, όπου συγκέντρωνε το 44% των ψήφων, και στην Οκλαχόμα, με 34% (έναντι 27% του Ρόμνεϊ).

Ο Ρόμνεϊ κέρδισε προηγουμένως στη Μασαχουσέτη, στο Βερμόντ και στη Βιρτζίνια, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νιουτ Γκίνγκριτς απέσπασε μια νίκη στην Τζόρτζια και επέμεινε ότι θα παραμείνει στην διεκδίκηση του χρίσματος, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του «χελώνα».

Αναμένονται αποτελέσματα από την Αλάσκα, το Άινταχο και τη Βόρεια Ντακότα, όπου επίσης διεξήχθησαν ψηφοφορίες στο πλαίσιο της λεγόμενης Σούπερ Τρίτης.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις κατέδειξαν πάντως ότι η μακροσκελής διαδικασία, στην διάρκεια της οποίας οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος συγκρούστηκαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα, ίσως αποξενώνει τους ψηφοφόρους. Δημοσκόπηση των ABC News/Washington Post που δημοσιεύτηκε χθες έδειξε ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων βλέπει πλέον αρνητικά και όχι θετικά τους υποψήφιους, ενώ δημοσκόπηση των NBC News/Wall Street Journal που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα έδειξε ότι το 40% των ψηφοφόρων βλέπουν λιγότερο θετικά σήμερα το Ρεπουμπλικανικό κόμμα από ό,τι πριν από την έναρξη της διαδικασίας τον Ιανουάριο.