Οι δημοσιογράφοι Εντίτ Μπουβιέ και Γουίλιαμ Ντάνιελς, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στην Χομς της Συρίας και επέστρεψαν χθες Παρασκευή στην Γαλλία, απέτισαν φόρο τιμής στους σύρους αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι «πραγματικά διακινδύνευσαν» για να τους βοηθήσουν να βγουν από τη χώρα.

Χωρίς να αποκαλύψουν λεπτομέρειες του δρομολογίου που ακολούθησαν για να εγκαταλείψουν την πόλη Χομς, οι δύο δημοσιογράφοι της Le Figaro διηγήθηκαν την τετραήμερη προσπάθειά τους να καλύψουν τα περίπου σαράντα χιλιόμετρα που τους χώριζαν από τα σύνορα του Λιβάνου.

Μετά μια πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια να εγκαταλείψουν την Χομς μέσω μια σήραγγας, οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού αποφάσισαν να τους μετακινήσουν με αυτοκίνητο μέσω ενός μυστικού δρομολογίου. «Δεχτήκαμε, είχαμε φτάσει στα άκρα, ψυχικά και σωματικά. Έπρεπε να φύγουμε», τόνισαν οι δύο δημοσιογράφοι.

Μέσα στο χιόνι και την βροχή, οι άντρες του ΕΣΣ τους μετακινούσαν σε δρόμους μυστικούς, αλλάζοντας αυτοκίνητα και διακινδυνεύοντας. «Έκαναν τα πάντα για μας», επισημαίνει η Εντίτ Μπουβιέ.

Και οι δύο δημοσιογράφοι τονίζουν στην εφημερίδα πως όταν βρίσκονταν στην Χομς είχαν την αίσθηση πως αποτελούσαν απευθείας στόχους των βομβαρδισμών από τις κυβερνητικές δυνάμεις.