Σε μάχη μέχρι τελικής πτώσης εξελίσσεται η κόντρα μεταξύ της πρωθυπουργού της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ και του πρώην πρωθυπουργού και πρώην, πλέον, υπουργού Εξωτερικών, Κέβιν Ραντ για την ηγεσία του Εργατικού κόμματος και τον πρωθυπουργικό θώκο.

Η Γκίλαρντ ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα στις 10 το πρωί θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος για να αποφασίσει τελεσίδικα πάνω στο θέμα της ηγεσίας, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως έχει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινοβουλευτικής ομάδας.

«Αν, όμως, κόντρα στις προβλέψεις μου ηττηθώ, τότε δεσμεύομαι πως δεν θα θέσω ξανά θέμα ηγεσίας και θα στηρίξω την Εργατική κυβέρνηση με όλες μου τις δυνάμεις. Καλώ και τον κ. Ραντ να αναλάβει ανάλογη δέσμευση» είπε η πρωθυπουργός.

Ο Ραντ για την ώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει τα σχέδιά του σχετικά με το αν διεκδικήσει την ηγεσία της παράταξης, αν θα παραιτηθεί από βουλευτής ή να διεκδικήσει την πρωθυπουργία της πολιτείας του Κουϊνσλαντ.

Πριν αναχωρήσει από τις ΗΠΑ, απ’ όπου ανακοίνωσε την παραίτησή του από υπουργός Εξωτερικών, ο Ραντ πραγματοποίησε νέα σκληρή επίθεση κατά της πρωθυπουργού λέγοντας ότι εκείνος είναι ο καταλληλότερος να οδηγήσει το Εργατικό κόμμα στις επόμενες εκλογές.

Την ίδια στιγμή κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Γκίλαρντ «σφυροκοπούν» τον Ραντ λέγοντας πως«η υπομονή έχει και τα όρια της και πως δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή να αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση».