Η Ουγγαρία είναι έτοιμη να αρχίσει εκ νέου διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και την ΕΕ θεωρώντας πως έχει απαντήσει επαρκώς στις ανησυχίες που είχαν εκφράσει οι 27, υποστήριξε σήμερα ο Ούγγρος ΥΠΕΞ Γιάνος Μαρτόνι, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Πράγα.

«Έχουμε την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα για να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις το ταχύτερο δυνατόν, και μάλιστα εάν αυτό είναι εφικτό πριν από τα τέλη του Μαρτίου», τόνισε στους δημοσιογράφους ο υπουργός.

«Έχουμε δώσει απάντηση σε όλες τις ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί. Εάν υπάρχουν κι άλλες θα τις απαντήσουμε κι εκείνες με τον ίδιον τρόπο, πασχίζοντας να βρούμε μία αποδεκτή λύση σε κάθε σημείο που προκύπτει», τόνισε ο Μαρτόνι.

«Αφ’ ης στιγμής θα έχουν ξεκινήσει οι επίσημες διαπραγματεύσεις με όλα τα τυπικά, θα είναι δυνατόν να διεξαχθούν έως την περαίωσή τους εντός ενός σχετικά σύντομου χρονικού διαστήματος», τόνισε ο ίδιος, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Τσέχο ομόλογό του Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ.

Η Ουγγαρία, η οποία αδυνατεί να αντλήσει κεφάλαια μέσω των αγορών, ζητεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ δανειοδότηση, ύψους 15 -20 δισ. δολαρίων. Μολαταύτα, οι Βρυξέλλες έχουν συναρτήσει τη δανειακή στήριξή τους με την απαλοιφή των μεταρρυθμίσεων στην Κεντρική Τράπεζα, την δικαιοσύνη και την Αρχή προστασίας δεδομένων, τις οποίες θεωρεί ότι μειώνουν την ανεξαρτησία των τριών αυτών θεσμικών οργάνων.