Η υιοθέτηση του σχεδίου ψηφίσματος για τη Συρία, το οποίο στηρίζεται από τους Άραβες και τη Δύση, θα σήμαινε πως παίρνουμε θέση σε έναν εμφύλιο πόλεμο, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Υπερασπιζόμενος την απόφαση της Ρωσίας να ασκήσει, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, βέτο στο ψήφισμα το οποίο υποστηρίζει την έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου να αποχωρήσει ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, ο Λαβρόφ τόνισε πως το προσχέδιο διατύπωνε αιτήματα προς την κυβέρνηση και τις δυνάμεις της αλλά δεν ζητούσε λίγα από τα βίαια στοιχεία της αντιπολίτευσης.

Μετά τις συνομιλίες με τον ΥΠΕΞ του Μπαχρέιν, ο Λαβρόφ αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιο μήνυμα θα μετέφερε στον Άσαντ κατά την επίσκεψή του στη Δαμασκό αύριο Τρίτη εκ μέρους του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Λαβρόφ τόνισε πως η Ρωσία πίεζε την κυβέρνηση του Άσαντ να υιοθετήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις πιο γρήγορα αλλά ορισμένοι αντίπαλοί της χρησιμοποιούσαν το κίνημα των διαδηλώσεων για να προωθήσουν βίαια αλλαγή καθεστώτος στη χώρα.