Οι λιποτάκτες του συριακού στρατού ανακοίνωσαν σήμερα το σχηματισμό ανώτερου στρατιωτικού συμβουλίου με στόχο την απελευθέρωση της Συρίας από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Το συμβούλιο, που ονομάστηκε «Ανώτερο Επαναστατικό Συμβούλιο» έχει στόχο να υπερισχύσει του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και επικεφαλής τέθηκε ο στρατηγός Μουσταφά Αχμέντ Αλ Σέιχ, ο λιποτάκτης με τον υψηλότερο βαθμό που διέφυγε στην Τουρκία.

Εκπρόσωπος του νέου συμβουλίου αναλαμβάνει ο πρώην εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η ανακοίνωση του νέου σχηματισμού έγινε λίγες ώρες μετά την έναρξη του σφοδρού βομβαρδισμού της πόλης Χομς από τις συριακές δυνάμεις, του πιο σφοδρού βομβαρδισμού στους 11 μήνες της εξέγερσης με τουλάχιστον πενήντα νεκρούς.

«Έπειτα από διαβουλεύσεις με αποστάτες σ’ όλη την πατρίδα και την προσεκτική οργάνωση των δυνάμεών τους, συμφωνήθηκε ο σχηματισμός ενός Ανώτερου Επαναστατικού Συμβουλίου για την Απελευθέρωση της Συρίας ως απάντηση στην έκκληση για ελευθερία και για να απελευθερωθεί η Συρία απ’ αυτή τη συμμορία», αναφέρεται στη ανακοίνωση.

Το συριακό καθεστώς υποστήριξε και πάλι ότι «συμμορίες τρομοκρατών» βρίσκονται πίσω από τη βία στη Χομς. «Οι δυνάμεις καταδιώκουν τους τρομοκράτες σε πολλές συνοικίες της πόλης», μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση κατηγορώντας τις «συμμορίες» αυτές ότι επιτίθενται σε αμάχους και στις δυνάμεις ασφαλείας.

Η τηλεόραση μετέδωσε επίσης εικόνες θυμάτων υποστηρίζοντας ότι σκοτώθηκαν «στη διάρκεια σφαγών που πραγματοποίησαν τρομοκράτες στη Χομς».

Σύμφωνα με την τηλεόραση, «μια έκρηξη σημειώθηκε ενώ τρομοκράτες ετοίμαζαν βόμβες σε μια από τις πολυκατοικίες της συνοικίας Αλ-Χαλντιγέ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν κάποιοι ανάμεσά τους.