Ο Τζον Κουίνσι Άνταμς, έκτος πρόεδρος των ΗΠΑ και γιος του δεύτερου (Τζον Άνταμς), έμαθε γράμματα στα καλύτερα σχολεία, γύρισε τον κόσμο από παιδί στο πλευρό του πατέρα του και διάβαζε αδηφάγα ό,τι έπεφτε στα χέρια του.
Μετά αποφοίτησε από το Χάρβαρντ με αρκετά πτυχία στα χέρια του, έμαθε πολλές ξένες γλώσσες, έγινε πετυχημένος δικηγόρος και καθηγητής νομικής σε μεγάλα πανεπιστήμια και έφτασε μέχρι και την κορυφή του πολιτικού στίβου το 1824, όταν τον εξέλεξαν πρόεδρο των ΗΠΑ.
Και η πρώτη του δουλειά ως νεοεκλεγείς πρόεδρος ήταν το να στείλει κάποιους γενναίους εξερευνητές στα έγκατα της Γης! Η αποστολή δεν θα γινόταν φυσικά, αν και δεν είναι αυτό το ζητούμενο εδώ.
Ο πρόεδρος είχε πιστέψει μια δημοφιλή θεωρία της εποχής που ήθελε τη Γη κοίλη να φιλοξενεί στο εσωτερικό της ένα σωρό άλλους κόσμους, κάτω από την επιφάνεια και τις μύτες των γήινων.
Αυτή η θεωρία έφτασε μια μέρα στο προεδρικό του γραφείο χάρη σε έναν αξιωματικό του στρατού με υψηλές διασυνδέσεις, κάποιον John Cleves Symmes. Και ήταν δική του! Ήδη από το 1818, ο αξιωματικός προπαγάνδιζε την πεποίθησή του περί κοίλης Γης, μια πανάρχαια θεωρία την οποία είχε «εκσυγχρονίσει» ο ίδιος προσθέτοντας αυτούς τους αγωγούς των χιλιάδων χιλιομέτρων που ξεκινούσαν από τους πόλους για την καρδιά του πλανήτη.
Είχε δημοσιεύσει αρκετά πονήματα πάνω στην ιδέα, την είχε αφηγηθεί σε ενώσεις και σωματεία στα πέρατα της Αμερικής και πλέον την είχε βάλει ακόμα και στο προεδρικό γραφείο. Τώρα έψαχνε να οργανώσει μια αποστολή για το κέντρο της Γης και ήθελε όσο να πεις την οικονομική ενίσχυση του Κογκρέσου.
Μόνο που το Κογκρέσο του γύριζε συνεχώς την πλάτη, κι έτσι κατάφερε να φτάσει κατευθείαν στον πρόεδρο. Και τον είδε έκπληκτος να εγκρίνει τελικά την ανεκδιήγητη επιχείρηση! Τι τη ματαίωσε; Το γεγονός ότι μέχρι να υλοποιηθεί, η κυβέρνηση άλλαξε σκυτάλη και ο νεοεκλεγείς Άντριου Τζάκσον έβαλε τα γέλια μόλις άκουσε τι πρόγραμμα χρηματοδοτούσε ο προκάτοχός του.
Ο οποίος είχε ένα πάθος με την εξερεύνηση και τα αφανέρωτα μυστικά, γι’ αυτό και έφτιαξε το Εθνικό Αστεροσκοπείο των ΗΠΑ, το παλιότερο επιστημονικό ίδρυμα της χώρας που παραμένει σε λειτουργία, αλλά και υποστήριξε ενεργά το Smithsonian Institution. Φανταστείτε να γινόταν η αποστολή…