Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ χωρίς να έχει τη βεβαιότητα πως θα προτρέψει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την υιοθέτηση μιας απόφασης για τη Συρία, απέναντι στη ρωσική αδιαλλαξία.

Όμως έχει τη βούληση να ασκήσει τη «μέγιστη δύναμη» όπως είπε.

«Δυστυχώς δεν είμαι σίγουρος», απάντησε ο υπουργός σε ερώτηση του ραδιοφωνικού σταθμού Europe 1 για την πιθανότητα το Συμβούλιο Ασφαλείας να αποφασίσει όσον αφορά τις επιχειρήσεις καταστολής που μαίνονται στη Συρία από το Μάρτιο του 2011, όταν ξέσπασε η εξέγερση κατά του καθεστώτος ‘Ασαντ, με τουλάχιστον 5.400 νεκρούς.

Ο γάλλος υπουργός θα μετάσχει το απόγευμα σε σύσκεψη με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:  «Στο Συμβούλιο Ασφαλείας «εμποδιζόμαστε από ορισμένες χώρες, κυρίως από τη Ρωσία που αντιτίθεται σε κάθε απόφαση».

«Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε ένα βέτο της Μόσχας» πρόσθεσε. «Αν πηγαίνω στη Νέα Υόρκη με όλους τους συμμάχους μας, με τις αραβικές χώρες, είναι για να ασκήσω τη μέγιστη πίεση προκειμένου να σταματήσει αυτή η βία και αυτή η σφαγή» επισήμανε.

Ο γάλλος υπουργός απέρριψε εκ νέου την εκδοχή μιας διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.