Καμία αλλαγή στο σκηνικό, σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, δεν έχει διαπιστωθεί στο Γκρίντρι του Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, μέχρι το σημερινό γεύμα που παρακάθονται ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων και οι συνεργάτες τους.

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι «δε μπορούμε να προδικάσουμε το αποτέλεσμα, αλλά δεν έγινε ούτε ένα βήμα μπρος τα εμπρός». Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι τις 6 το απόγευμα (μία μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), με τους μεσολαβητές να ευελπιστούν ότι μέχρι την τελευταία στιγμή μπορούν να επιτευχθούν συγκλίσεις.

Κατά τη δεύτερη σημερινή μέρα, οι συνομιλίες ξεκίνησαν με πρόγευμα εργασίας και μετά υπήρξαν χωριστές συναντήσεις των Ντάουνερ και Πάσκο με τους Χριστόφια και Έρογλου. Ακολουθεί γεύμα εργασίας, με την παρουσία του Μπαν Κι-μουν.

Στη συνέχεια, θα γίνουν εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις και κοινή συνάντηση στο τέλος της ημέρας. Όπως υπογραμμίζεται, επιχειρείται από μέρους του ΟΗΕ συγκερασμός στα τρία κεφάλαια που συζητούνται: διακυβέρνηση, περιουσιακό και ιθαγένεια. Οι μεσολαβητές παρουσιάζουν δικές τους ιδέες, ως «τροφή για σκέψη» πάνω στις θέσεις των δυο πλευρών, προσπαθώντας να σμικρύνουν τις αποστάσεις.

«Δεν υπάρχει ακόμη καμία απόφαση από πλευράς ΟΗΕ για το επόμενο βήμα» υποστηρίζει η ίδια πηγή, σημειώνοντας ότι προσδοκία όλων είναι να υπάρξουν «απτά αποτελέσματα» ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία. Πάντως, όπως τονίζεται, «όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά», αλλά εκτιμάται ότι στο τέλος της ημέρας, θα αναζητηθεί κάποιος τρόπος για να δοθεί συνέχεια στη διαδικασία, χωρίς να φανεί ότι υπήρξε συνολικό αδιέξοδο.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στο Γκρίντρι, ο Γ.Γ. του διεθνούς οργανισμού θα παραθέσει δείπνο προς τον πρόεδρο Χριστόφια, τον κ. Έρογλου, τις συζύγους τους και τους συνεργάτες τους σε εστιατόριο στο Μανχάταν.

Αύριο το πρωί (στις 4:30 μ.μ. ώρα Ελλάδας), ο Μπαν Κι-μουν, παρουσία των Χριστόφια και Έρογλου, θα διαβάσει δήλωσή του στην έδρα του ΟΗΕ, ανακοινώνοντας σε γενικές γραμμές το τι έγινε κατά το διήμερο των συζητήσεων στο Γκρίντρι και γνωστοποιώντας τις επόμενες κινήσεις του οργανισμού.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ λίγο καιρό μετά θα δοθεί αναλυτική έκθεση στο Σ.Α. από μέρους του Γ.Γ.