Ιρανοί πολιτικοί δήλωσαν σήμερα ότι αναμένουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποχωρήσει και τελικά δεν θα επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από την Τεχεράνη, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας κάλεσε τον δανό πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση της ΕΕ.

«Οι αναποτελεσματικές κυρώσεις της Δύσης εναντίον του ισλαμικού κράτους δεν αποτελούν απειλή για εμάς. Είναι ευκαιρίες και έχουν ήδη αποφέρει πολλά οφέλη στη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών Χεϊντάρ Μοσλεχί στο πρακτορείο IRNA.

Ο Μοσλεχί έκανε αυτές τις δηλώσεις μία ημέρα μετά την απόφαση της ΕΕ να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές αργού πετρελαίου από το Ιράν, το οποίο όμως θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.

«Η παγκόσμια οικονομική κατάσταση δεν είναι τέτοια που να επιτρέπει μία χώρα να καταστραφεί από την επιβολή κυρώσεων», πρόσθεσε ο Μοσλεχί, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι εξαιτίας της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη η ΕΕ έχει μεγαλύτερη ανάγκη το πετρέλαιο του Ιράν, απ’ ό,τι έχει το Ιράν τις συναλλαγές με αυτήν.

Ένας εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Πετρελαίου δήλωσε ότι η χώρα του έχει αρκετό χρόνο για να προετοιμαστεί για τις κυρώσεις και ότι θα βρει εναλλακτικούς πελάτες για το 18% των εξαγωγών του που αναλογούν στις 27 χώρες της ΕΕ.

«Αυτή τη αγορά θα τους βλάψει διότι το πετρέλαιο γίνεται όλο και πιο ακριβό και όταν το πετρέλαιο ακριβαίνει, αυτό βλάπτει το λαό της Ευρώπης», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη δηλώσεις του. «Ελπίζουμε ότι μέσα σε αυτούς τους έξι μήνες θα επιλέξουν το σωστό δρόμο», πρόσθεσε.

Εξάλλου το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον δανό πρεσβευτή στην Τεχεράνη, η χώρα του οποίου έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, για να διαμαρτυρηθεί για την «παράλογη απόφαση» της ΕΕ, ενώ κατηγόρησε την Ευρώπη ότι ακολουθεί τυφλά τις πολιτικές των ΗΠΑ.