Την απόφαση της Interpol να παραχωρήσει καθεστώς κράτους-μέλους στους Παλαιστίνιους, καταδίκασε την Τετάρτη ο ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν, κρίνοντας ότι θα πλήξει την ικανότητα του διεθνούς αστυνομικού οργανισμού να εκπληρώνει την αποστολή του.
«Αυτή η απόφαση θα βλάψει την ικανότητα της Ιντερπόλ να αντιμετωπίζει τη διεθνή τρομοκρατία», υποστήριξε ο πρόεδρος του Ισραήλ κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής διάσκεψης με ηγετικά στελέχη οργανώσεων της ισραηλιτικής κοινότητας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.
«Δεν πρόκειται για μια απόφαση που βασιζόταν σε μια επαγγελματική ανάγκη. Είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση», πρόσθεσε ο Ρίβλιν.
«Είναι πολύ λυπηρό ότι οι Παλαιστίνιοι κατάφεραν να πολιτικοποιήσουν έναν τέτοιο θεσμό, στο πλαίσιο της εκστρατείας τους με σκοπό να υπονομεύσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες και να απονομιμοποιήσουν το Ισραήλ», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ισραήλ.
Η Παλαιστινιακή Αρχή, ο στόχος της οποίας είναι η δημιουργία κράτους, προσπαθεί να εξασφαλίσει αναγνώριση από διεθνείς οργανισμούς. Το Ισραήλ εναντιώνεται σε αυτή την προσπάθεια και διεξάγει για τον σκοπό αυτό μια εντατική διπλωματική εκστρατεία.
Όμως οι Παλαιστίνιοι κατάφεραν την Τετάρτη μια νέα διπλωματική νίκη προς την αναγνώριση του κράτους τους, αποσπώντας καθεστώς κράτους-μέλους στην Ιντερπόλ κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του οργανισμού, η οποία διεξάγεται στο Πεκίνο.
Οι Παλαιστίνιοι εξασφάλισαν ήδη καθεστώς κράτους-παρατηρητή στον ΟΗΕ από το 2012, ενώ έχουν επίσης ενταχθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) και στην Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO).
Η Ιντερπόλ, η οποία εδρεύει στη Λιόν, διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις αστυνομίες σχεδόν 200 χωρών. Ο οργανισμός εκδίδει επίσης «κόκκινα σήματα», με τα οποία ενημερώνει τα μέλη του για εντάλματα σύλληψης που εκδίδει μια χώρα σε βάρος κάποιου προσώπου.