Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα από τον Εμανουέλ Μακρόν μετά από πρόσκληση του επικεφαλής του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» Ζαν-Λυκ Μελανσόν, που υποσχέθηκε ότι η μάχη μόλις αρχίζει.
Σύμφωνα με τον Μελανσόν, 150.000 άνθρωποι έστειλαν ένα «μήνυμα εξαιρετικής ισχύος στη χώρα» και προέβλεψε ότι σύντομα «ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα κάνουν πορεία στα Ηλύσια Πεδία» κατά της μεταρρύθμισης, που έχει ως στόχο την ενίσχυση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας σε μία χώρα που πλήττεται από την ανεργία στο 9,6%.
Ωστόσο, η αστυνομία μέτρησε 30.000 διαδηλωτές, πέντε φορές λιγότερους.
«Η μάχη δεν τελείωσε, τώρα ξεκινά», δήλωσε ο Μελανσόν, απαντώντας στην υπογραφή από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν των πέντε κειμένων που τροποποιούν τον πολύπλοκο γαλλικό εργασιακό κώδικα, καταγγέλλοντας «ένα κοινωνικό πραξικόπημα» που προκαλεί «τρομακτικό κοινωνικό ντάμπινγκ».
«Αντίσταση, αντίσταση», φώναξαν οι διαδηλωτές, ενώ ο Μελανσόν , απαντώντας στον Εμανουέλ Μακρόν που εξέφρασε την αποφασιστικότητά του για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης λέγοντας ότι «πιστεύει στη δημοκρατία, αλλά δημοκρατία δεν είναι ο δρόμος», δήλωσε: «Ο δρόμος έριξε τους βασιλιάδες, τους ναζί».
Η μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα διευκολύνει ορισμένες απολύσεις και επιτρέπει στις επιχειρήσεις να διαπραγματεύονται απευθείας με τους εργαζομένους τους όρους απασχόλησής τους όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το κείμενό υπήρξε αντικείμενο μακράς διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με τα συνδικάτα και τις εργοδοτικές ενώσεις. Ομως οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης δεν μεταπείσθηκαν θεωρώντας ότι αποξηλώνει κοινωνικά δικαιώματα τα οποία αποκτήθηκαν με αγώνες.
Επικεφαλής της αντίδρασης, το συνδικάτο CGT που έχει ήδη οργανώσει δύο ημέρες απεργίας και διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη Γαλλία στις 12 και 21 Σεπτεμβρίου με μέτρια ανταπόκριση.