Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συζητήσει «εντός των προσεχών ημερών» την πιθανότητα να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας, όπως έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες το καλοκαίρι, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συγκεντρώθηκαν στο Ταλίν, συζήτησαν για λίγο την κρίση που συγκλονίζει τη Βενεζουέλα και συζήτησαν τις «επιλογές» που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο να οδηγηθεί σε διάλογο με την Ουάσινγκτον.
«Η πρώτη από τις επιλογές είναι η πολιτική και διπλωματική δράση στη Βενεζουέλα, από κοινού με τους φίλους μας στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, αλλά και στο πλαίσιο του ΟΗΕ», εξήγησε η Μογκερίνι.
Όμως οι 28 μπορεί επίσης να «συζητήσουν τη λήψη στοχευμένων μέτρων», άλλως κυρώσεων, πρόσθεσε.
«Η συζήτηση αυτή μπορεί να ξεκινήσει τις προσεχείς ημέρες ανάμεσα στα κράτη μέλη», διευκρίνισε η Μογκερίνι.
Η Ισπανία προσπαθεί να πείσει τους εταίρους της στην ΕΕ να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος «εκείνων που είναι υπεύθυνοι για την παρούσα κατάσταση», όπως δήλωσε τον Αύγουστο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αλφόνσο Νταστίς.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνο Ταγιάνι ζήτησε επίσης να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος «μελών της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, περιλαμβανομένου του προέδρου της Νικολάς Μαδούρο και του περιβάλλοντός του», με πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τους και απαγόρευση ταξιδιών στην ΕΕ.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των μελών της ΕΕ για το θέμα.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χούλιο Μπόρχες εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, έγινε τις τελευταίες ημέρες δεκτός από ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.
Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε, με την ευκαιρία αυτή, ότι «δεν αποκλείει» το ενδεχόμενο η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν στα τέλη Ιουλίου νομικές και οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Μαδούρο, τον οποίο χαρακτήρισαν «δικτάτορα», υπό τη μορφή ενός παγώματος των περιουσιακών στοιχείων του και μιας απαγόρευσης σε κάθε αμερικανό πολίτη να εμπορεύεται μαζί του.
Στις 25 Αυγούστου, ο Λευκός Οίκος επέβαλε νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Kαράκας, μεταξύ των οποίων απαγόρευση αγοράς νέων ομολόγων που εκδίδουν η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ή η εθνική πετρελαϊκή εταιρία PDVSA.