«Μπόρεσα να διαπιστώσω ότι πολλά σπίτια της Ίσκια φτιάχτηκαν με σκάρτα υλικά» δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας Άντζελο Μπορέλι.
«Μερικά κτίρια δεν ανταποκρίνονται στην ισχύουσα νομοθεσία, και για τον λόγο αυτό κατέρρευσαν ή υπέστησαν ζημιές», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου. Κατέστησε σαφές, πάντως, ότι «το νησί είναι και μια ειδική περίπτωση, διότι πρόκειται για ηφαιστειογενή περιοχή».
Ο Μπορέλι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως «θεωρεί ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα σε αυθαίρετη δόμηση και καταρρεύσεις». Διευκρίνισε πάντως ότι αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο, διότι μπορεί να υπάρχουν και αυθαίρετα που σέβονται τον αντισεισμικό κανονισμό.
Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το νησί πρόκειται να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, για να μπορέσουν να εγκριθούν άμεσα, έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις.
Ο περιφερειάρχης της Καμπανίας (που περιλαμβάνει τόσο την Νάπολη όσο και την Ίσκια) Βιντσέντσο Ντε Λούκα, θέλησε να υπογραμμίσει ότι «η αυθαίρετη δόμηση είναι μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οποία διαιωνίζεται εδώ και τουλάχιστο τρεις δεκαετίες, για την οποία έγιναν δηλώσεις επί δηλώσεων, χωρίς, όμως, καμία ουσιαστική κίνηση». Ο περιφερειάρχης Ντε Λούκα υπολόγισε σε εβδομήντα χιλιάδες τα αυθαίρετα, στην περιοχή αρμοδιότητάς του, και πρόσθεσε ότι «στην Ίσκια παραβιάστηκαν οι σχετικοί νόμοι, με εγκληματικό τρόπο».
Ο ιταλός υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Γκρατσιάνο Ντελρίο δήλωσε στην δημόσια ραδιοφωνία Rai ότι «πρέπει να εξασφαλισθεί η αντισεισμική θωράκιση της χώρας, διότι η Ιταλία ξοδεύει πάνω από τρία δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για να αντιμετωπισθούν οι ζημιές των σεισμών. Άρα, αξίζει να γίνουν σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της πρόληψης».