Το Ιράν είναι η χώρα που ευθύνεται περισσότερο για την βραδυπορία στον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ιράκ, πέντε μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα σφυγμομέτρησης με δείγμα 12.000 Ιρακινούς σε 18 επαρχίες της χώρας.
Στην ερώτηση εάν γνωρίζουν ποια χώρα επεμβαίνει ενεργότερα προκειμένου να καθυστερήσει ο σχηματισμός κυβέρνησης, το 41,2% των ερωτηθέντων υπέδειξε το Ιράν, έναντι 31,5% που απάντησε οι ΗΠΑ, 11,6% που τόνισαν οι χώρες του Κόλπου, και 8,9% που θεωρούν υπεύθυνη τη Σαουδική Αραβία. Οι υπόλοιποι απάντησαν η Τουρκία (5%), η Συρία (2,3%) και άλλες χώρες.
Επιπλέον, το 38,8% των ερωτηθέντων εκτιμά πως αιτία της βραδύτητας αποτελεί η διαπάλη για την εξουσία, το 19% την αποδίδουν στην επέμβαση των ξένων χωρών, το 17,5% στην αποτυχία της δημοκρατίας και το 16,1% πιστεύει πως οι πολιτικοί αδιαφορούν για τις ανάγκες του πληθυσμού.
Όσον αφορά την θέση του πρωθυπουργού, το 35,5% των ερωτηθέντων υποστηρίζει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Νούρι Αλ Μαλίκι, ο οποίος στις εκλογές κατετάγη δεύτερος με 89 έδρες έναντι του πρώτου Ιγιάντ Αλάουι (91 έδρες), τον οποίον υποστηρίζει για την εξουσία το 25,5% των ερωτηθέντων.
Για το αξίωμα του προέδρου οι ερωτηθέντες, με ποσοστό 47,1%, προκρίνουν τον νυν πρόεδρο Κούρδο Τζαλάλ Ταλαμπανί, το 22,2% επιθυμεί τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Τάρεκ ελ Χασέμι, ενώ τον πρόεδρο του απερχόμενου Κοινοβουλίου Ιγιάντ αλ Σαμαράι υπέδειξε το 11,5%.