Θέση της σερβικής κυβέρνησης είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο τελικός προορισμός όλων των χωρών των Βαλκανίων και η Σερβία χαίρεται για την ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε. και τις επιτυχίες του Μαυροβουνίου σε αυτή την πορεία, υπογράμμισε ο σέρβος πρωθυπουργός Μίρκο Τσβέκτοβιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ποντγκόριτσα.

Η Σερβία συνεχίζει την πορεία προσέγγισης της Ε.Ε. και είναι ικανοποιημένη με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά την ετοιμότητά της να αποκτήσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, τόνισε ο κ. Τσβέτκοβιτς, μιλώντας στους συμμετέχοντες στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Σερβίας-Μαυροβουνίου, που θα συμβάλει στη διασύνδεση των επιχειρηματιών και στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας.

«Τα εκκρεμή προβλήματα δεν αφορούν μεταρρυθμιστικές διαδικασίες, το βαθμό εκδημοκρατισμού ή την ελεύθερη οικονομία της αγοράς, αλλά το ζήτημα που είναι επίκαιρο εδώ και δεκαετίες» είπε.

«Το πρόβλημα αυτό πρέπει να επιλυθεί και εμείς θέλουμε τη διευθέτησή του μέσω διαλόγου» πρόσθεσε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

«Η καλή είδηση είναι ότι, όταν έρθετε στη Σερβία, τότε ξέρετε ότι θα είστε σε χώρα που είναι έτοιμη για υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ» τόνισε ο κ. Τσβέτκοβιτς, απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες του Μαυροβουνίου.

Στη συνάντηση που είχε ο κ. Τσβέτκοβιτς με το Μαυροβούνιο ομόλογό του, Ίγκορ Λούκτσιτς διαπιστώθηκε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι σε ανοδική πορεία και ότι έχουν τον ίδιο στρατηγικό στόχο την ένταξη στην ΕΕ.

Ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ της Σερβίας και του Μαυροβουνίου τους 11 μήνες του 2011 ανήλθε στα 939,1 εκ. δολάρια καταγράφοντας αύξηση 5,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010.