Σε συμφωνία για αύξηση 5% των μισθών των Βορειοκορεατών που εργάζονται στο βιομηχανικό πάρκο του Κεσονγκ για νοτιοκορεατικές επιχειρήσεις, κατέληξαν η Βόρεια και η Νότια Κορέα παρά την «πολεμική» ρητορική των τελευταίων μηνών.

Όμως, οι αυξήσεις που ανεβάζουν το μηνιαίο μισθό για τους περίπου 40.000 εργαζομένους στο πάρκο το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, δεν «θα πάνε στις τσέπες τους», αλλά… στα ταμεία της βορειοκορεατικής ηγεσίας.

Οι επικριτές της λειτουργίας του πάρκου, υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά βοηθάει τη Βόρεια Κορέα να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους εκεί για δικό του όφελος καθώς, με τα χρήματα που παίρνει από εκεί, πληρώνει για τα εξοπλιστικά της προγράμματα.

Το συγκεκριμένο πάρκο, ξεκίνησε το 2003 και είχε ως στόχο να εξυπηρετήσει ένα μοντέλο μελλοντικής οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η σημερινή συμφωνία βρίσκεται στο πλαίσιο των περυσινών αυξήσεων καθώς αρχικά η Βόρεια Κορέα απαίτησε μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς και στο ενοίκιο των εγκαταστάσεων στο πάρκο, όπου μικρές νοτιοκορεατικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν φτηνή τοπική εργασία για την παραγωγή καταναλωτικών αγαθών.