Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) των Ηνωμένων Εθνών να συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών αναφορικά με την τελευταία εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Βόρεια Κορέα, δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη.
Ο εκπρόσωπος τόνισε η συνεδρίαση του 15μελους ΣΑ είναι πιθανό να γίνει ακόμα και σήμερα στις 15:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας).
Κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας μετέδωσαν ότι την εκτόξευση διέταξε και επέβλεψε ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν και ότι ο πύραυλος Hwasong-14 διένυσε μια απόσταση 933 χιλιομέτρων κι έφθασε σε υψόμετρο 2.802 χιλιομέτρων κατά τη διάρκεια της πτήσης του, η οποία διήρκεσε 39 λεπτά.
Αναλυτές σημειώνουν ότι οι λεπτομέρειες της πτήσης αυτής υποδεικνύουν πως ο νέος πύραυλος έχει δραστικό βεληνεκές που υπερβαίνει τα 8.000 χιλιόμετρα, κάτι που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των ηπειρωτικών ΗΠΑ βρίσκεται εντός της εμβέλειάς του και ότι οι βορειοκορεάτες επιστήμονες σημείωσαν μεγάλη πρόοδο.
Οι δύο αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπό τον όρο να μην κατονομαστούν ανέφεραν ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη οριστικό συμπέρασμα, αλλά τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι επρόκειτο για έναν διηπειρωτικό πύραυλο δύο σταδίων και όχι για έναν πύραυλο μέσου βεληνεκούς.
Ο αμερικανός ειδικός Τζον Σίλινγκ, ο οποίος συνεισφέρει στο πρόγραμμα 38 North που παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα, επισήμανε ότι η εκτόξευση έγινε νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν και ήταν «πολύ πιο επιτυχημένη από ό,τι αναμενόταν».
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα χρειαστεί πιθανόν μια περίοδος ενός έτους ή δύο ετών πριν ο βορειοκορεάτικος στρατός αποκτήσει ICBM που θα είναι επιχειρησιακοί. Ο Σίλινγκ πρόσθεσε ότι ο πύραυλος που δοκιμάστηκε χθες δεν απέδωσε τόσο καλά όσο θα απέδιδε ένα επιχειρησιακός πύραυλος.
Μολαταύτα, σημείωσε ο ίδιος, το επίπεδο των επιδόσεων του πυραύλου αυτού ξεπερνά αυτό που θα χρειαζόταν «για να φθάσει στο Άνκορετζ ή το Περλ Χάρμπορ, αλλά όχι για να πλήξει με αξιοπιστία στόχους στη δυτική ακτή των ΗΠΑ».
Η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι πλέον οι πύραυλοι που διαθέτει μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο.
Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε με έντονο τρόπο την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ο οποίος σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ ήταν διηπειρωτικός, κάνοντας λόγο για μια «επικίνδυνη κλιμάκωση».
«Αυτή η ενέργεια αποτελεί μια νέα ιταμή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και συνιστά μια επικίνδυνη κλιμάκωση», ανέφερε ο Γκουτέρες σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.
Οι ηγέτες της Βόρειας Κορέας «πρέπει να αποφύγουν περαιτέρω προκλητικές ενέργειες και να συμμορφωθούν πλήρως προς τις διεθνείς τους υποχρεώσεις», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.
Αναφερόμενος στις διαφορές απόψεων του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον όσον αφορά τον φάκελο των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, ο Γκουτέρες επέμεινε ότι έχει «σημασία να διατηρηθεί η ενότητα της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε αυτή τη σοβαρή πρόκληση».
Η Κίνα τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τη διεθνή κοινότητα ώστε η Πιονγκγιάνγκ να πειστεί να απεμπολήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, ενώ οι ΗΠΑ τονίζουν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν και η κυβέρνησή του πρέπει πριν απ’ όλα να διακόψουν πλήρως τις δοκιμές πυραύλων και πυρηνικών όπλων.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον επιβεβαίωσε πριν από λίγο ότι ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε την Τρίτη από τη Βόρεια Κορέα ήταν «ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος» και έκανε λόγο περί μιας «νέας κλιμάκωσης της απειλής» που εγείρει η Πιονγκγιάνγκ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν σθεναρά την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα ενός βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου. Η δοκιμή ενός ICBM συνιστά μια νέα κλιμάκωση της (βορειοκορεάτικης) απειλής για τις ΗΠΑ, για τους συμμάχους και εταίρους μας, για την περιοχή και για τον κόσμο», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι ΗΠΑ «δεν θα αποδεχθούν ποτέ η Βόρεια Κορέα να διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο», πρόσθεσε ο ίδιος.
Στην ίδια ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Ρεξ Τίλερσον προειδοποίησε επίσης ότι οποιαδήποτε χώρα φιλοξενεί βορειοκορεάτες εργαζόμενους, ή παρέχει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Πιονγκγιάνγκ, ή αθετεί τις κυρώσεις του ΟΗΕ «υποθάλπει και συνεργεί με ένα επικίνδυνο καθεστώς».
«Όλες οι χώρες πρέπει να δείξουν δημόσια στη Βόρεια Κορέα ότι υπάρχουν συνέπειες για τις προσπάθειές της να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Επιπλέον, «η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να διακόψει αμέσως και πλήρως όλες τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
«Η διεθνής κοινότητα δεν θα πάψει να καλεί τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει αυτές τις προκλήσεις και να συμμορφωθεί προς τις συναφείς αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό συμπεριλαμβάνει τον πλήρη και άμεσο τερματισμό των δοκιμών πυρηνικών όπλων και των εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων, καθώς και προγραμμάτων που συνδέονται με αυτές», ανέφερε ο Γκάμπριελ σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.
Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι με δεδομένο τον ισχυρισμό της Βόρειας Κορέας ότι προχώρησε στη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, εγείρεται μια «ποιοτικά διαφορετική απειλή για τη (διεθνή) ειρήνη και σταθερότητα από τη Βόρεια Κορέα».
«Η Γερμανία, μαζί με τους εταίρους της, θα επιμείνει οι κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος στην Πιονγκγιάνγκ να εφαρμοστούν με αποτελεσματικότητα και με συνέπεια. Η Βόρεια Κορέα πρέπει αμέσως να στραφεί στη διεθνή κοινότητα και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», συμπλήρωσε ο Γκάμπριελ.
Τέλος, ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι θεωρεί πολύ πιθανό η Βόρεια Κορέα να προχωρήσει σε μια νέα — την έκτη κατά σειρά — πυρηνική δοκιμή, μετά την επιτυχή δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου την οποία διεξήγαγε χθες Τρίτη.
«Ο στόχος της Βόρειας Κορέας είναι να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, επομένως θεωρώ ότι η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι μεγάλη», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Χαν Μιν-γκου κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο κοινοβούλιο, ερωτηθείς από ένα μέλος του εάν πιστεύει ότι η Πιονγκγιάνγκ θα προχωρήσει σύντομα σε μια νέα πυρηνική δοκιμή.
«Γνωρίζουμε ότι είναι πάντα έτοιμοι να διεξαγάγουν πυρηνικές δοκιμές αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε ανιχνεύσει ασυνήθιστες ενδείξεις», πρόσθεσε ο Χαν.