Να δώσουν περισσότερο χρόνο στους αντάρτες μαχητές για τον αφοπλισμό τους συμφώνησαν η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι Farc. Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο πρόεδρος της χώρας Μανουέλ Σάντος ανακοίνωσε πως δόθηκαν στην οργάνωση ακόμα είκοσι μέρες.

Η συμφωνία ειρήνης που υπέγραψαν οι δύο πλευρές προέβλεπε πως όλα τα όπλα θα έπρεπε να έχουν παραδοθεί στον ΟΗΕ έως σήμερα. Οι μαχητές των Farc είχαν πει πως δεν ήταν επαρκής ο χρόνος λόγω των καθυστερήσεων στην ανέγερση ειδικών χώρων όπου θα στεγαστούν οι αφοπλισμένοι μαχητές.

Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε ύστερα από τέσσερα χρόνια συνομιλιών, προέβλεπε την παράδοση των όπλων στον ΟΗΕ έως τις 30 Μαΐου από σχεδόν 7.000 μαχητές σε 26 ζώνες.

«Αποφασίσαμε με τον ΟΗΕ και τους Farc να μην ολοκληρωθεί αύριο η παράδοση των όπλων αλλά σε είκοσι μέρες» δήλωσε ο Σάντος. «Η αλλαγή της ημερομηνίας δεν επηρεάζει σε τίποτα τη σταθερή απόφασή μας και την καθαρή δέσμευση της κυβέρνησης και των Farc να συμμορφωθούν με τη συμφωνία».

Στους αφοπλισμένους μαχητές δόθηκε προθεσμία έως την 1η Αυγούστου για να παραμείνουν στους ειδικούς καταυλισμούς και στη συνέχεια θα πρέπει να αρχίσουν τη διαδικασία επανένταξή τους στην κοινωνία.