Σοκ προκαλεί έκθεση που δημοσίευσε η Ένωση Ατομικών Δικαιωμάτων της Νέας Υόρκης, σχετικά με τους ελέγχους που διενεργεί η αστυνομία στο δρόμο σε μειονότητες. Σύμφωνα με την έκθεση έχουν καταγραφεί τέσσερα εκατομμύρια έλεγχοι μέσα σε επτά χρόνια.
«Ολόκληρες συνοικίες στη Νέα Υόρκη μετατρέπονται σε ζώνες, όπου δεν εφαρμόζονται οι συνταγματικές διατάξεις και δεν ισχύουν τα ατομικά δικαιώματα. Δυστυχώς για πολλούς Νεοϋορκέζους η πραγματικότητα είναι ότι η αστυνομία μπορεί να σε σταματήσει σε έναν απλό περίπατο προς το μετρό ή το μανάβικο. Η αστυνόμευση που βασίζεται σε φυλετικές διακρίσεις υπονομεύει την εμπιστοσύνη μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών οργάνων και βλάπτει την κοινωνική συνοχή. Είναι ώρα η αστυνομία της Νέας Υόρκης να αναλάβει τις ευθύνες της για την παράνομη πρακτική της σωματικής έρευνας στο δρόμο», τόνισε εκπρόσωπος της Ένωσης.
Η έκθεση δημοσιεύθηκε λίγες μέρες αφότου δικαστής της Νέας Υόρκης δικαίωσε μαύρο Αμερικανό πολίτη, στον οποίο είχε κάνει έρευνα η αστυνομία στο δρόμο, χωρίς καμία προηγούμενη απειλητική ενέργεια, όντας ύποπτος μόνο και μόνο για το χρώμα του δέρματός του.
«Από τα μέσα του 1990 η εγκληματικότητα στην πόλη έχει μειωθεί σημαντικά. Κάποιοι το ανάγουν στον αυστηρότερο αστυνομικό έλεγχο που εγκαινίασε ο δήμαρχος Τζουλιάνι και συνεχίζει ο Μπλούμπεργκ. Άλλοι ισχυρίζονται ότι οφείλεται σε οικονομικούς και άλλους παράγοντες. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των πεζών που σταματά στο δρόμο η αστυνομία για έρευνα. Μιλάμε σχεδόν για 600.000 άτομα το χρόνο. Θύματα αυτών των πρακτικών είναι συνήθως άτομα που ανήκουν σε φυλετικές μειονότητες.
Μπορεί η πόλη να επαίρεται για την αποτελεσματικότητα της αντεγκληματικής της πολιτικής, όμως δεν μπορεί να αγνοεί ότι χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες, ισπανόφωνοι ή Αφροαμερικανοί, είναι στο στόχαστρο της αστυνομίας, η οποία τους σταματά στο δρόμο, τους ανακρίνει και τους ελέγχει μόνο και μόνο για το χρώμα τους», ανέφερε χαρακτηριστικά η απόφαση του δικαστή Scheidnlin.
Πλέον πληθαίνουν οι φωνές –κυρίως από ακαδημαϊκούς και ακτιβιστές – που ζητούν τερματισμό της πρακτικής αυτής και αποζημιώσεις για όσους πέφτουν θύματα αδικαιολόγητης έρευνας στο δρόμο.