Μπροστά σε ολόκληρο οπλοστάσιο βρέθηκαν οι αρχές στο σπίτι του ιδρυτή και προέδρου του «Μουσείου μνήμης για την ειρήνη» σε ένα μικρό χωριό της νοτιοδυτικής Γαλλίας.

Στο σπίτι του γιατρού Κριστιάν Μπουρντέλ, στο ήσυχο χωριό Μπουασεζόν της περιοχής Ταρν, ανακαλύφθηκαν επτά τόνοι όπλων, πυρομαχικών και χειροβομβίδων, ορισμένα από τα οποία ήταν ακόμη ενεργά. Ο ίδιος ο Μπουρντέλ έχει φύγει από τη ζωή.

«Πολλά ήταν επικίνδυνα. Και για τον λόγο αυτό, τα παρακείμενα σπίτια εκκενώθηκαν για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να εξασφαλίσουμε πως όλα θα γίνουν χωρίς απρόοπτα» δήλωσε πηγή στα γαλλικά μέσα.

Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, θα χρειαστούν περίπου δέκα ημέρες ώστε οι πυροτεχνουργοί της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Τουλούζης να συγκεντρώσουν όλα τα πυρομαχικά και να τα εξουδετερώσουν μέσα σε λατομείο.

Το μουσείο είναι αφιερωμένο στις συγκρούσεις του 20ού αιώνα (Α΄και Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος, πόλεμος της Αλγερίας). Ο Μπουρντέλ ήταν λάτρης της ιστορίας του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και συλλέκτης. Εργαζόταν για τη διατήρηση της συλλογικής Γαλλικής Μνήμης, του οργανισμού που τιμά τους αφανείς και διάσημους πεσόντες για τη Γαλλία και τις αξίες της και εστιάζει στη μετάδοση του μηνύματος για την αναγκαιότητα της μνήμης στις νέες γενιές. Το εντυπωσιακό οπλοστάσιο ήταν ανακάλυψη των κληρονόμων του.