Για πρώτη φορά, από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008, μια ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία θα κλείσει εργοστάσιο παραγωγής στη χώρα της.

Συγκεκριμένα, η Fiat θα κλείσει το εργοστάσιο της «Termini Imerese» στη Σικελία, έως το τέλος του χρόνου. Το τελευταίο μοντέλο της Lancia Ypsilon συναρμολογήθηκε, στις 24 Νοεμβρίου.

Η απόφαση για το κλείσιμο του εργοστασίου ελήφθη την ώρα, που υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινητοβιομηχανίας, λόγω της πτώσης των πωλήσεων, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fiat, Sergio Marchionne «στην Ευρώπη πλέον η κατάσταση για τις αυτοκινητοβιομηχανίες έχει φθάσει στο σημείο της ασφυξίας».

Μιλώντας σήμερα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο συνάντησης των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Marchionne τόνισε ότι «μια από τις ελπίδες μου είναι να υπάρξει η θέληση για οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη, η οποία θα ελαφρύνει το βάρος από την αυτοκινητοβιομηχανία». «Χρειαζόμαστε μια υγιή αγορά» πρόσθεσε.

Η ζήτηση για εξαγορά αυτοκινήτων στην Ευρώπη ενδέχεται να μειωθεί για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το 2012, που αντιστοιχεί σε 12,9 εκατομμύρια αυτοκίνητα, δηλαδή μια μείωση 1% από φέτος και 17% από το 2007. Η παραγωγή στην Ε.Ε θα μειωθεί 2,9%, που αντιστοιχεί σε 16,4 εκατομμύρια αυτοκίνητα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, οι προϋπολογισμοί των κρατών – μελών της Ε.Ε δεν επιτρέπουν πια οικονομικές ενισχύσεις, επομένως αναμφισβήτητα οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα αντιμετωπίσουν νέες ζημίες τα επόμενα χρόνια.

Η απόφαση της Fiat να κλείσει το εργοστάσιο παραγωγής, που λειτουργούσε για 41 χρόνια στη Σικελία σημαίνει ότι 140.000 λιγότερα αυτοκίνητα θα παραχθούν του χρόνου, από την συγκεκριμένη ιταλική εταιρεία.