Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο newsbeast.gr, o δήμαρχος του Μπεσίκτας, όπου σημειώθηκε το υψηλότερο ποσοστό του «Όχι» σε όλη την Κωνσταντινούπολη με 83%, κ. Μουράτ Χαζινεντάρ, στέλνει μήνυμα αδερφοσύνης στους Έλληνες. Αποστολή του newsbeast.gr στην Τουρκία Ρεπορτάζ: Μαρίνος Γκασιάμης Φωτογραφίες/Βίντεο: Γιάννης Κέμμος Το ανερχόμενο στέλεχος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης CHP, που πρεσβεύει τις αξίες του Κεμάλ Ατατούρκ, παρομοιάζει την κατάσταση που ζει η Τουρκία με την δικτατορική περίοδο της Ελλάδας πριν 40 χρόνια. Αν και αναφέρει τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας, που αν μη τι άλλο θεωρεί το λιγότερο μη αποδεκτές η Αθήνα, καλεί Ελλάδα και Ευρώπη να βοηθήσουν να στηριχθεί η Δημοκρατία στην Τουρκία. Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής: – Πώς σχολιάζεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος; Πρώτα θα ήθελα να πω ότι υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις και συζητήσεις σχετικά με την αξιοπιστία την διαφάνεια και την διαδικασία της ψηφοφορίας. Αλλά πέρα από τις συζητήσεις και τα ερωτήματα υπάρχει ένα αποτέλεσμα που στέκεται εκεί. Ήταν μια πολύ σημαντική διαδικασία για την χώρα μας γιατί το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ στοχεύει να αλλάξει όχι μόνο το σύστημα αλλά και το καθεστώς στην Τουρκία. Προσπαθούν να αλλάξουν την δημοκρατική, κοσμική και κοινωνική δυναμική του κράτους. Δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό να διαχειριστούμε κατάλληλα την διαδικασία. Δεν ήταν ένας δίκαιος ανταγωνισμός καθώς η κυβέρνηση χειραγώγησε όλα τα κρατικά μέσα μιας και είχε την εξουσία. Όταν κοιτά κανείς το αποτέλεσμα θα δει κανείς τις περιοχές που κατοικούνται κυρίως από μορφωμένους και διανοούμενους πολίτες να λένε «Όχι» στην Συνταγματική μεταρρύθμιση που πρότεινε η κυβέρνηση. Στις περιοχές όπου ο ζει κόσμος με κατώτερα επίπεδα μόρφωσης και εισοδήματος μέσα σε κλειστές κοινωνίες όπου η αλληλεπίδραση του λαού είναι περιορισμένη, το αποτέλεσμα ήταν «Ναι». Αυτές είναι οι περιοχές όπου το κόμμα μας (σ.σ CHP) δεν είναι συνήθως πολύ ισχυρό. Παρά ταύτα προσπαθούμε να αποκτήσουμε ερείσματα σε αυτές τις περιοχές αν και υπάρχουν συγκεκριμένα εμπόδια που έχει θέσει η κυβέρνηση. Στην δεδομένη πολιτική ατμόσφαιρα στην Τουρκία, η πίεση στον λαό γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Πανεπιστήμια, κοινωνικές οργανώσεις, ΜΜΕ, η δικαιοσύνη και όλες οι πλευρές της κοινωνίας είναι κάτω από τεράστια πίεση. Η χώρα μας αιμορραγεί ως προς την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και φαίνεται πως η κατάσταση θα χειροτερέψει στο κοντινό μέλλον καθόσον η κυβέρνηση θα αισθάνεται ισχυρότερη και πιο «ελεύθερη» μετά το δημοψήφισμα. Συνεπώς η ευθύνη μας μεγαλώνει ως Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Όπως είπα νωρίτερα, το δημοψήφισμα δεν ήταν μια απλή τροποποίηση του Συντάγματος αλλά πρότεινε μια καθεστωτική αλλαγή. Θα ευχόμουν να μπορούσαμε να μιλήσουμε για καλά πράγματα και να δώσουμε θετικά μηνύματα και ελπίδα από την Τουρκία προς τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά αυτή είναι η κατάσταση τώρα. Πιστεύω πως η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει μια σωστή στάση ως προς το δημοψήφισμα λαμβάνοντας υπόψιν τις κοινές αξίες της ΕΕ και της δικής μας διαδικασίας εισόδου. Βέβαια δεν εννοώ ότι θα πρέπει να παρέμβουν στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της Τουρκίας αλλά θα πρέπει να συνεχίσουν να βοηθούν να προστατευθεί και ενδυναμωθεί η δημοκρατία στην Τουρκία. Δεν θα πρέπει να κόψουν τις επαφές με την Τουρκία επειδή είναι θυμωμένοι με τις πολιτικές του ΑΚΡ, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα ήταν μια σοφή απόφαση τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ευρώπη. Την τελευταία περίοδο υπήρξε ένταση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, είδαμε ορισμένες στάσεις και ενέργειες εκ μέρους της ΕΕ που αντίκεινται στις δικές της αξίες. Δυστυχώς ο γείτονάς μας Ελλάδα υιοθέτησε την ίδια στάση. Από αυτή την άποψη πιστεύω όχι μόνο η ΕΕ αλλά και η Ελλάδα και όλοι οι γείτονές μας θα πρέπει να μας βοηθήσουν κατά την δύσκολη αυτή διαδικασία. – Ποιά θα είναι η στρατηγική και το σχέδιο δράσης του CHP από εδώ και στο εξής; Κανονικά τα ποσοστά του κόμματος είναι περίπου 25%. Παρά ταύτα περίπου 50% όλης της Τουρκίας τάχθηκε στο πλευρό μας και είπε «Όχι» στο δημοψήφισμα. Ως το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το κόμμα μας CHP ηγήθηκε της εκστρατείας του «Όχι» στην πρόταση (σ.σ Ερντογάν). Αυτό αυξάνει περισσότερο την ευθύνη μας στο να τους εκπροσωπήσουμε σωστά και να κερδίσουμε την υποστήριξή τους σε μελλοντικές εκλογές. Αν καταφέρουμε να αυξήσουμε το εκλογικό ποσοστό μας στο 30% με 35%, η πολιτική και κοινωνική ατμόσφαιρα στη χώρα μας θα αλλάξει με θετικό τρόπο. Αλλά τώρα το καθήκον μας θα είναι ένας ανηφορικός αγώνας, καθώς η κυβέρνηση τώρα έχει περισσότερες εξουσίες και περισσότερη ισχύ να ελέγξει και καταπιέσει κάθε αντίθετη άποψη ή κίνημα εναντίον της. Δυστυχώς η Τουρκία κατευθύνεται στο να γίνει ένα κομματικό κράτος, ειδικά αν κοιτάξει κανείς πιο προσεκτικά τις πρακτικές της κυβέρνησης. Πρέπει να τους σταματήσουμε.
Αλλιώς μπορεί να αναμένεται χειροτέρευση της στάσης της. Πέρα από όλα αυτά πρέπει να καταλάβουμε καλύτερα τον λαό μας και να παραγάγουμε μια καλύτερη πολιτική βάζοντας μπροστά μια κοινή γλώσσα, πολιτική και πολιτικοί που είναι κοντύτερα στις αξίες του λαού, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Παράλληλα πιστεύω επίσης πως έχουμε μια πολύ σημαντική θέση ως μουσουλμανική χώρα. Ενάντια σε όσους ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν την θρησκεία μας και εφαρμόζουν τρομακτικά πράγματα και πολιτικές στο όνομα του Ισλαμ, η χώρα μας, η χώρα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ που είπε: «Ειρήνη στο σπίτι, ειρήνη στον κόσμο» και ήταν αρκετά πολιτισμένος να έρθει κοντά και να σφίξει το χέρι με τον Βενιζέλο μετά από ένα πόλεμο, κατέχει μια διαφορετική και ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στις άλλες μουσουλμανικές χώρες. Είναι σημαντικό για εμάς, η Τουρκία να μην χάσει τέτοιες αξίες και την ταυτότητα της σε αυτή την περιοχή. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία και την ανάπτυξη προς όφελος του λαού και να μην τα αφήσουμε να γίνουν απειλή.Για αυτό τον σκοπό χρειαζόμαστε προφανώς ειρήνη. Πιστεύω ότι η χώρα που θα επηρεαστεί από κάθε αρνητική εξέλιξη στην Τουρκία είναι ο αγαπημένος μας γείτονας Ελλάδα, επειδή ζούμε δίπλα-δίπλα. Η γειτονία ανάμεσα σε δύο χώρες είναι τόσο σημαντική όσο η γειτονία ανάμεσα σε δύο σπίτια και οικογένειες. Επιπλέον οι ιστορίες μας είναι τόσο συνυφασμένες. Ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνικού πολιτισμού και ιστορίας ήταν στην Ανατολία (σ.σ Μικρά Ασία). Μπορούμε να πούμε πως έχετε τις ρίζες σας εδώ. Για παράδειγμα εγώ είμαι από την περιοχή της Τουρκίας στην Μαύρη Θάλασσα και εκεί βρίσκεται ο Πόντος. Δεν μπορώ να αρνηθώ αυτή την αλήθεια. Συγχωριανοί μου ζουν σε μια πόλη κοντά στην Αθήνα. Άφησαν τα κτήματά τους εδώ και μετανάστευσαν εκεί. Επίσης σύμφωνα με το Ισλάμ και τον Χριστιανισμό είμαστε όλοι γιοί και κόρες του Αδάμ και της Εύας. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ειρήνη σε αυτή την περιοχή. Όπως είπα νωρίτερα αν χάσουμε την ειρήνη στην Τουρκία, οι γείτονές μας για παράδειγμα σε Ελλάδα και Βουλγαρία, θα είναι οι πρώτες χώρες που θα επηρεαστούν αρνητικά από την κατάσταση. Όταν λέω κάτι τέτοιο δεν αναφέρομαι στις Τουρκικές μειονότητες που ζουν σε αυτές τις χώρες. Πραγματικά ενδιαφερόμαστε για τους γείτονές μας. Η Ελλάδα επίσης υπέφερε από μια παρόμοια περίοδο όταν δεν υπήρχε δημοκρατία πριν περίπου 40 χρόνια. Πρέπει να μάθουμε από αυτή την περίοδο.
Η γειτονική μας χώρα Ελλάδα μπορεί να πάρει πολύ σημαντικά βήματα που θα ενδυναμώσουν την ειρήνη ανάμεσα στις δύο χώρες υποστηρίζοντας και προσέχοντας την Τουρκία αυτή την περίοδο. Φυσικά δεν εννοώ να αναμειχθούν στις εσωτερικές μας υποθέσεις, αλλά ότι μπορούν να συμβάλουν στην εμπέδωση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην χώρα μας. Αλλά δυστυχώς αντί να μιλάμε για καλές σχέσεις και αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών μας μιλάμε για τους βράχους των Καρντάκ (σ.σ Ίμια). Δυστυχώς ένα μικρό κομμάτι βράχων απειλεί την ειρήνη ανάμεσα σε δύο λαούς και χώρες και ακόμα και την παγκόσμια ειρήνη. Μιλάμε για μια νησίδα μερικών τετραγωνικών μέτρων. Ναι δέχομαι ότι κάθε κομμάτι μιας χώρας, τα εδάφη της και η σημαία της είναι σημαντικά αλλά υπάρχει κάτι πιο σημαντικό. Η ειρήνη και η αδερφοσύνη αυτών των δύο λαών και κρατών. Πρέπει να το τονίσουμε ξεκάθαρα περισσότερο από κάθε άλλο. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια ίσως 15 που η φιλία ανάμεσα στον Ισμαήλ Τζεμ και τον Γιώργο Παπανδρέου έφερε τους δύο λαούς πολύ κοντά. Πιστεύω πως χρειαζόμαστε το ίδιο κλίμα. – Τί θα θέλατε να πείτε σχετικά με το γεγονός πως το 83% του λαού στο Μπεσίκτας ψήφισε «Όχι» στο δημοψήφισμα; Το 83% είναι πραγματικά ένα μεγάλο ποσοστό. Η Κωνσταντινούπολη είναι μια πολύ σημαντική πόλη. Το Μπεσίκτας είναι ένας δήμος όπου ζουν καλά μορφωμένοι άνθρωποι, ηγούμενοι της Τουρκικής Βιομηχανίας, του επιχειρηματικού κόσμου, του ιδιωτικού τομέα καθώς επίσης του πολιτισμού και των τεχνών. Εκπροσωπώ τις φιλελεύθερες αξίες του Μπεσίκτας. Ίσως να συμβάλαμε στις ψήφους του «Όχι» κατά 2-3% αλλά πραγματικά αυτό το αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει τον συνολικό χαρακτήρα των κατοίκων του Μπεσίκτας. Πιστεύω πως δεν πρόκειται ούτε για προσωπική επιτυχία, ούτε του κόμματός μου CHP. Εξελέγην με 77% ως υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Αλλά και πάλι δεν θα ήταν ρεαλιστικό να πω ότι οι ψήφοι του κόμματός μου ήταν 77%. Το Μπεσίκτας είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος. Είναι μια Ευρωπαϊκή πόλη. Φιλοξενεί ένα κοινωνικό και πολιτιστικό κλίμα και ανθρώπινο προφίλ που είναι ανώτερο από πολλές ευρωπαϊκές πόλεις με όρους κοινών αξιών της Ευρώπης. Αυτό εκπροσωπώ. Έχουμε όμως μια ευθύνη. Πρέπει να διαδώσουμε αυτές τις αξίες από το Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη και από την Κωνσταντινούπολη σε όλη την Τουρκία. Αυτή η αποστολή θέτει τις βάσεις του αγώνα μου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κατηγορούμε ως μέλος δύο διαφορετικών τρομοκρατικών οργανώσεων. Προσπαθούν να με εμπλέξουν σε μια από τις πιο σημαντικές έρευνες σχετικά με τον Τύπο. Αναφέρομαι στις κατηγορίες σχετικά με την Τζουμχουριέτ που περιλαμβάνει τις συλλήψεις πολύ γνωστών δημοσιογράφων, που βρίσκεται στην παρούσα ατζέντα συζητήσεων στην Τουρκία. Από αυτή την άποψη και παρά τις απειλές κατά της επιτυχίας μας εδώ στο Μπεσίκτας και της πολιτικής μας που προσπαθούμε να διευρύνουμε από το Μπεσίκτας σε όλη την Τουρκία, αυτό το αποτέλεσμα του 83% ήρθε σαν ακτίνα φωτός.
Αυτό μου έδωσε μεγαλύτερο κουράγιο και δύναμη σε αυτή την δύσκολη στιγμή. Δεν έφερε όμως μόνο υποστήριξη αλλά και πιο οξεία απειλή. Ξέρετε είναι πολύ δύσκολο στην χώρα μας να ασκήσεις πολιτική. Αλλά παρά ταύτα καθώς εκπροσωπούμε την καρδιά και της τελευταίας περιόδου της Οθωμανικής εποχής και την σύγχρονής Τουρκικής Δημοκρατίας, θα συνεχίσω τον αγώνα μου για ελευθερίες, αδερφοσύνη και ειρήνη. Όχι απλά ειρήνη στην Τουρκία αλλά σε όλο τον κόσμο. – Ποιό είναι το μήνυμά σας στους Έλληνες; Κάποιες φορές οι πολιτικοί τολμούν να θυσιάσουν το μέλλον και τα οφέλη μιας περιοχής ή της χώρας τους ή τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της χώρας τους και άλλων χωρών για χάριν του προσωπικών τους σκοπιμοτήτων και θέσεων. Από το Μπεσίκτας που είναι η καρδιά του πολιτισμού, των τεχνών και ελευθεριών, θα ήθελα να πως στους φίλους μας Έλληνες πως θα πρέπει να κρατηθούμε μακριά από τους λάκκους όπου μπορεί να μας παρασύρουν οι πολιτικοί. Μιλώντας συνεχώς και υπενθυμίζοντας τις καλές σχέσεις ανάμεσα στους λαούς μας και τις χώρες μας στην διάρκεια της ιστορίας, πρέπει να είμαστε σε θέση να πούμε ο ένας στον άλλο «Σε αγαπάω». Όπως τόνισα και νωρίτερα, προσπαθούμε να δώσουμε ισχυρά μηνύματα ειρήνης, ελευθερίας και αγάπης από το Μπεσίκτας, στην Κωνσταντινούπολη και από την Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία και σε όλο τον κόσμο αναλαμβάνοντας ένα μεγάλο ρίσκο. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Το πιο όμορφο μήνυμα που μπορούμε να στείλουμε από το Μπεσίκτας και την Τουρκία σε όλη την Ελλάδα και τους Έλληνες αδερφούς και αδερφές μας είναι πως «Σας αγαπάμε». Είσαστε οι γείτονές μας. Μόνο μαζί μπορούμε να στηρίξουμε και να διατηρήσουμε την ειρήνη. Δεν θα πρέπει να θυσιάσουμε και να ανταλλάξουμε την Τουρκοελληνική φιλία για τίποτα άλλο και να αφήσουμε τις πολιτικές σκοπιμότητες. Μας χρειάζεστε και σας χρειαζόμαστε.