Εκατομμύρια Βούλγαροι προσέρχονται την Κυριακή στην κάλπη για να εκλέξουν το νέο τους κοινοβούλιό, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η πρωτοφανής ένταση στις σχέσεις Σόφιας- Άγκυρας λόγω της εμπλοκής της Τουρκίας στις βουλγάρικες εκλογές.
Η αντιπαράθεση έφτασε στο ανώτατο επίπεδο με την ανταλλαγή σκληρών δηλώσεων των προέδρων Ταγίπ Ερντογάν και Ρουμε Ραντεφ, ενώ στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα πολίτες εμπόδισαν την είσοδο λεωφορείων που μετέφεραν από την Τουρκία τουρκικής καταγωγής Βούλγαρους υπηκόους για να ψηφίσουν.
Η τουρκική πλευρά κατηγορεί τη Βουλγαρία ότι ασκεί πιέσεις σε τουρκικής καταγωγής ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν το κόμμα της προτίμησής τους-στις εκλογές παίρνουν μέρος δυο κόμματα της τουρκικής μειονότητας- με τη Σόφια να καταγγέλλει την Άγκυρα για ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της.
Ανεξαρτήτως αποτελέσματος της, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι σημερινές εκλογές θα καταγραφούν ως μια εσωτερική διαδικασία, η οποία τραυμάτισε τις σχέσεις των δυο χωρών που τα τελευταία χρόνια κινούνται σε εύκρατο κλίμα, με αποκορύφωμα την άψογη συνεννόηση και συνεργασία στην προσφυγική κρίση.
Με τη «σκιά του Ερντογάν», λοιπόν, να πλανάται πάνω από την κάλπη, οι Βούλγαροι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ δέκα εφτά πολιτικών κομμάτων και εννέα συνασπισμών απαρτιζόμενων από μικρότερους κομματικούς σχηματισμούς και οργανώσεις…
Η σημερινή προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι πρόωρη και ήλθε ως επακόλουθο της παραίτησης της κυβέρνησης του κεντροδεξιού συνασπισμού με κορμό το κόμμα GERB του Μποϊκο Μπορίσωφ, μετά την ήττα της υποψήφιάς του στις εκλογές για την προεδρία της Δημοκρατίας, πέρυσι.
Ως προς την έκβασή του κάθε πρόβλεψη θα πρέπει να θεωρείται παρακινδυνευμένη, καθώς οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το GERB και το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Κορνέλια Νινοβα, να παλεύουν «στήθος με στήθος», ενώ μάχονται για την τρίτη θέση ο συνασπισμός «Ενωμένοι Πατριώτες», κόμμα με εθνικιστικό και φιλορωσικό προφίλ, και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθερίων (DPS), το οποίο καταγράφει σημαντική επιρροή στους τουρκικής καταγωγής ψηφοφόρους.
Το προσφυγικό/μεταναστευτικό, οι σχέσεις Βουλγαρίας-Ρωσίας και το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων από την Σόφια, και βεβαίως η οικονομία ήταν τα ζητήματα αιχμής κατά την προεκλογική περίοδο, απ’ όπου, ειδικά τις τελευταίες δυο εβδομάδες, δεν έλειψε και η… τουρκική αύρα.
Με αφορμή την ανοιχτή στήριξη της Άγκυρας, μέσω δηλώσεων υπουργών, αλλά και την παρουσία του Τούρκου πρέσβη στη Σόφια στις συγκεντρώσεις του, στο νεόκοπο φιλοτουρκικό κόμμα DOST, οι σχέσεις των δυο χωρών δοκιμάστηκαν σκληρά, καθώς η Σόφια να κατηγόρησε ανοιχτά την Τουρκία για χονδροειδή παρέμβαση στα εσωτερικά της, ενώ η τουρκική πλευρά κατάγγειλε ότι η Βουλγαρία ασκεί πιέσεις στους τουρκικής καταγωγής Βούλγαρους ψηφοφόρους, ώστε μην ψηφίσουν το κόμμα DOST. Επιπλέον, η Άγκυρα απέδωσε στη Σόφια επιχείρηση δημιουργίας εμποδίων στους 60.000 βουλγαρικής καταγωγής μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Τουρκία και επιθυμούν να ψηφίσουν σε κάλπες στην Τουρκία, περιορίζοντας στο ελάχιστο τον αριθμό των εκλογικών τμημάτων.
Η κρίση κορυφώθηκε με την ανταλλαγή δηλώσεων σε επίπεδο προέδρων των δυο χωρών, ενώ σε μια πρωτοφανή κίνηση ομάδες Βουλγάρων εθνικιστών, και αντιπάλων του DOST κατευθύνθηκαν προς τα βουλγαροτουρκικά σύνορα, όπου εμπόδισαν εκδρομείς ψηφοφόρους να εισέλθουν στη χώρα, φορτίζοντας ακόμα περισσότερο την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα στιν βουλγαροτουρκικές σχέσεις.
Μένει, λοιπόν, να φανεί το πώς θα σβήσει από την επομένη των εκλογών η «φωτιά», που έχουν ανάψει αυτές οι εκλογές στο διμερές επίπεδο δεδομένου ότι αντηλλάγησαν εκατέρωθεν σε ασυνήθιστα για «καλούς γείτονες και φίλους» υψηλούς τόνους κατηγορίες.
Ως προς τον προεκλογικό διάλογο, μεταξύ των θεμάτων που εμφανίζουν ελληνικό ενδιαφέρον είναι η θέση του Σοσιαλιστικού Κόμματος για επανέναρξη των διαδικασιών υλοποίησης του έργου κατασκευής του πετρελαιαγωγοί Μπουρκας- Αλεξανδρούπολης που είχε παγώσει επί κυβερνήσεων Μπορίσωφ.
Ξεχώρισε, επίσης, το θέμα της κατάργησης των κυρώσεων της Βουλγαρίας, ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, εναντίον της Ρωσίας για το ουκρανικό ζήτημα, με τα δυο μεγαλύτερα κόμματα να συμφωνούν με το επιχείρημα ότι πλήττονται τα συμφέροντα της χώρας..
Χώρα κομβική, λόγω γεωγραφικής θέσης, στο παιγνίδι των αγωγών και με ισχυρές φιλοδοξίες να καταστεί κέντρο διέλευσης των «χρυσοφόρων σωλήνων» φυσικού αερίου και πετρελαίου, η Βουλγαρία βρίσκεται μονίμως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μεγάλων ενεργειακών παικτών και στην διελκυστίνδα Ρωσίας-Δυτικών.
Αν και οι δείκτες της οικονομίας της γειτονικής χώρας, όπου δραστηριοποιούνται περί τις δεκατρείς χιλιάδες μικρές ή μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις, εμφανίζουν θετικό πρόσημο, η Βουλγαρία δεν παύει να είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χθες, παραμονή της ψηφοφορίας, ήταν «ημέρα συλλογισμού» για τους Βούλγαρους εκλογείς και κάθε κομματική δραστηριότητα απαγορευόταν. Η προσέλευση αναμένεται να είναι μεγάλη και ξεκάθαρη εικόνα για τα αποτελέσματα εκτιμάται ότι θα υπάρχει αργά το βράδυ.