Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει ένα πάγωμα των πιστώσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς τη Συρία, στο πλαίσιο μιας νέας σειράς κυρώσεων κατά της Δαμασκού, έγινε σήμερα γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Αυτές οι νέες κυρώσεις περιλαμβάνουν την αναστολή κάθε νέας πίστωσης της ΕΤΕπ, το πάγωμα της καταβολής κάθε νέας δόσης των δανείων που εκκρεμούν, και την παύση κάθε τεχνικής βοήθειας (χρηματοδότηση των μελετών σκοπιμότητας, έλεγχοι κ.λπ.), δήλωσε ένας διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί επίσημα την Δευτέρα από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ κατά τη διάρκεια συνόδου στις Βρυξέλλες, διευκρίνισε ένας άλλος διπλωμάτης, υπογραμμίζοντας ότι είναι ακόμη υπό συζήτηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων των 27 κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΤΕπ χορήγησε μεταξύ 1978 και 2010 περισσότερα από 1,7 δισεκατομμύριο ευρώ σε δάνεια προς τη Συρία, από τα οποία περισσότερα από τα μισά στον ενεργειακό τομέα. Και την περίοδο 2007-2013, πάνω από 10,7 δισ ευρώ για την χρηματοδότηση έργων σε εννέα χώρες μεσογειακούς εταίρους, ανάμεσα τους και η Συρία.

Το 2009 η ΕΤΕπ είχε χορηγήσει δάνεια ύψους 275 εκατ. ευρώ στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας της Συρίας και 50 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των αστικών υποδομών. Το 2010, υπέγραψε συμβάσεις 55 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη των υποδομών επεξεργασίας υδάτων, και 130 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Η Ευρώπη έχει ήδη υιοθετήσει επτά σειρές κυρώσεων κατά της Δαμασκού, συμπεριλαμβανομένου ενός εμπάργκο όπλων και πετρελαίου. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, την καταστολή του λαϊκού κινήματος διαμαρτυρίας στη Συρία έχει προκαλέσει περισσότερους από 3.500 νεκρούς σε οκτώ μήνες.