Μισό εκατομμύριο πολίτες διαδήλωσαν σε όλη τη Ρουμανία, παρά την απόφαση της κυβέρνησης να ανακαλέσει το αμφιλεγόμενο διάταγμα που πυροδότησε τη δυσαρέσκειά τους.
Η κυβέρνηση πήρε πίσω το διάταγμα, το οποίο θα προστάτευε πολλούς πολιτικούς από τη δίωξη για διαφθορά. Οι διαδηλωτές όμως είναι δυσαρεστημένοι και για την αναθεωρημένη εκδοχή του διατάγματος που θα κατατεθεί στη βουλή.
Δεν λείπουν οι φωνές που ζητούν από τον πρωθυπουργό Σορίν Γκριντεάνου να παραιτηθεί.
Σύμφωνα με το BBC, οι διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών είναι οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί στη Ρουμανία μετά την πτώση του κομουνισμού το 1989.
Η απόφαση ανάκλησης του διατάγματος επιβεβαιώθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης χθες στο Βουκουρέστι.
Αλλά οι διαδηλωτές εξακολουθούν να εκφράζουν την ανησυχία τους για τα σχέδιά της κυβέρνησης να ξαναδιατυπώσει τον νόμο και να τον στείλει στο κοινοβούλιο, όπου μπορεί να επιβληθεί η έγκρισή του.
Για 6η ημέρα τεράστια πλήθη συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Βουκουρεστίου. «Αυτή η κυβέρνηση είναι οργανωμένη σε όλα τα επίπεδά της να δρα όπως η μαφία και δεν θέλουμε κάτι τέτοιο» δήλωσε στο Associated Press ένας από τους διαδηλωτές.
Το διάταγμα θα αποποινικοποιούσε την κατάχρηση εξουσίας για ποσά κάτω των 44.000 ευρω. Οι επικριτές του είδαν μια απόπειρα να απαλλαγούν από τα «βάρη» τους πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι που έχουν εμπλακεί σε έρευνα για διαφθορά.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι αλλαγές που θα έφερνε το διάταγμα ήταν απαραίτητες για να μειωθεί ο συνωστισμός στις φυλακές και να εναρμονιστούν ορισμένοι νόμοι με το Σύνταγμα της χώρας.
Το διάταγμα πέρασε την Τρίτη και θα εφαρμοζόταν από τις 10 Φεβρουαρίου. Το συνταγματικό δικαστήριο αναμένεται αυτή την εβδομάδα να αποφανθεί για τη νομιμότητα του διατάγματος.