Να επιδείξουν υπευθυνότητα και να διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα κάλεσε τους ιθύνοντες στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ), ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτο.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στο χθεσινό τίτλο του κεντρικού ειδήσεων του ΡΙΚ «Τα κόμματα πυρ ομαδόν κατά του προέδρου Αναστασιάδη», λέγοντας πως κάποιος, δικαιολογημένα να έβγαζε το συμπέρασμα ότι ο ΔΗΣΥ, αλλά και όλα τα κόμματα, είναι ενάντια στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Είναι απαράδεκτο» συνέχισε, από το ΡΙΚ που πρέπει να διασφαλίζει την αντικειμενικότητα, κάποιοι να χρησιμοποιούν τα λεφτά των φορολογουμένων, για να κάνουν, όπως είπε, καθημερινά «μαύρη προπαγάνδα».
Πρόσθεσε, πως μπορεί και σε προηγούμενες φάσεις του κυπριακού να τέθηκε εκ μέρους της ελληνοκυπριακής κοινότητας, το θέμα της συνθήκης εγγυήσεων του ’60, αλλά ουδέποτε -όπως είπε- στο παρελθόν, η άλλη πλευρά, δεχόταν καν την συζήτηση, επί του θέματος.
Για πρώτη φορά, σημείωσε, υπάρχει ένας εκλεγμένος πρόεδρος, που θέτει το ζήτημα των εγγυήσεων, αλλά και έχει πετύχει στο ότι η συνθήκη εγγυήσεων του 1960 μπαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την δική μας ξεκάθαρη θέση, όλων των πολιτικών κομμάτων, «για κατάργηση αυτής της αναχρονιστικής συνθήκης». Επίσης είπε, πως η Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε με την Συνθήκη Εγκαθίδρυσης, η οποία «είναι η μόνη από τις άλλες δύο (Εγγυήσεως και Συμμαχίας ), που μένει αναλλοίωτη και δεν τίθεται θέμα συζήτησης».
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε μάλιστα, πως η συνθήκη εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας θα παραμείνει αναλλοίωτη, διασφαλίζει την συνέχιση της ΚΔ, σημειώνοντας πως αυτή είναι η ουσία.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κάλεσε τα κόμματα που αντιτίθενται σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, να πουν ευθαρσώς στον λαό τί μοντέλο λύσης εισηγούνται.
Στο μεταξύ, το ΔΗΚΟ, με ανακοίνωσή του, απευθύνει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη 15 ερωτήματα, στα οποία τον καλεί να απαντήσει πριν από την Γενεύη, στο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό.
Συγκεκριμένα, το ΔΗΚΟ θέτει στον Κύπριο Πρόεδρο, τα εξής ερωτήματα:
«1. Γιατί αποδέχθηκε και δεσμεύθηκε για πενταμερή διάσκεψη (σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ) για την Κύπρο, χωρίς να διασφαλίσει την ξεκάθαρη παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας;
2. Γιατί αναίρεσε τις δικές του δεσμεύσεις για ανάγκη συμφωνίας και ακτίνας συμφωνίας σε όλα τα θέματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού και συμφωνία επί ενός χάρτη για το εδαφικό και συμφώνησε σε άνευ όρων πενταμερή διάσκεψη με όλα τα θεμελιώδη ζητήματα ανοιχτά;
3. Τι προτίθεται να κάνει, αν στις 12 Ιανουαρίου 2017, δεν έχει προσκληθεί η Κυπριακή Δημοκρατία από τα Ηνωμένα Έθνη στη διάσκεψη;
4. Αποδέχεται την εκ περιτροπής προεδρία;
5. Αποδέχεται παραμονή τουρκικού στρατού μετά τη λύση;
6. Αποδέχεται οποιαδήποτε μορφή τουρκικών εγγυήσεων μετά τη λύση;
7. Πόσοι έποικοι θα φύγουν μετά τη λύση; Θα μείνουν όλοι με διαφορετικές ιδιότητες;
8. Έχει αποδεχθεί το τουρκικό βέτο σε κάθε απόφαση του κράτους;
9. Θα παραμείνει η κλήρωση ως η μορφή επίλυσης αδιεξόδων στην Ομόσπονδη Κύπρο;
10. Αποδέχεται μόνιμη παρέκκλιση από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο υπό τη μορφή “κριτηρίων για το περιουσιακό”, που θα απαγορεύουν στη συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων να ανακτήσουν τις περιουσίες τους;
11. Συζητά την επιστροφή της Μόρφου υπό οποιοδήποτε άλλη μορφή διοίκησης πέραν της ελληνοκυπριακής διοίκησης;
12. Συζητά την παραμονή εποίκων στη Μόρφου μετά τη λύση;
13. Έχει αποδεχθεί την κατάργηση της αυτοδίκαιης αποκατάστασης των προσφύγων και όλες οι κατεχόμενες περιουσίες θα υπόκεινται στη κρίση της επιτροπής περιουσιών;
14. Έχει αποδεχθεί ότι μετά την λύση οι πρόσφυγες που θα προσφεύγουν στο ΕΔΑΔ για τις περιουσίες τους, θα προσφεύγουν εναντίον της κυπριακού κράτους και όχι εναντίον της Τουρκίας;
15. Αποδέχεται ότι θεμελιώδη και σημαντικά ζητήματα όπως είναι το σύνταγμα και η ΑΟΖ θεωρούνται “τεχνικά ζητήματα” που θα συζητηθούν μετά τη λύση;».
Αυτά είναι τα ερωτήματα, που οφείλει να απαντήσει στο νέο του διάγγελμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.