Το γύρο του διαδικτύου κάνει από χτες το βράδυ μια φωτογραφία που είχε τραβηχτεί μερικούς μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 25 Απριλίου του 2016.
Η φωτογραφία άρχισε να κυκλοφορεί μετά την ανακοίνωση για το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος και την ανακοίνωση του Ματέο Ρέντσι ότι θα υποβάλει την παραίτησή του.
Στη φωτογραφία εικονίζονται ο τότε βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Απ’ όλους αυτούς του ηγέτες μόνο η γυναίκα ανάμεσά τους, η Μέρκελ, έχει κατορθώσει να διατηρήσει τη θέση της και να διεκδικεί την επανεκλογή σαν αρχηγός της κυβέρνησης της Γερμανίας.
Ο Κάμερον παραιτήθηκε μετά το Brexit, ο Ομπάμα ολοκληρώνει τον Ιανουάριο τη δεύτερη θητεία του δίχως να καταφέρει να βάλει στο Λευκό Οίκο την Χίλαρι Κλίντον που ο ίδιος στήριξε, ο Ολάντ πρόσφατα ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι καν υποψήφιος στις επόμενες γαλλικές προεδρικές εκλογές (την ώρα που δημοσκοπικά το κόμμα του καταρρέει), ενώ τέλος ο Ρέντσι ανακοίνωσε πριν λίγες ώρες ότι θα υποβάλει την παραίτησή του.
Ουσιαστικά λοιπόν όλοι οι ηγέτες της φωτογραφίας «αποκαθηλώθηκαν» με λαμπρή εξαίρεση τη γυναίκα που στέκει ακριβώς στη μέση. Τη γερμανίδα καγεκλάριο η οποία όχι μόνο διατηρεί τα ηνία της χώρας, αλλά θα είναι υποψήφια και για τέταρτη θητεία. Σε λίγους μήνες από τώρα και λίγο μετά τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη λήψη της εικόνας, όλοι οι εικονιζόμενοι θα έχουν περάσει στη λήθη, εκτός βέβαια από την Μέρκελ, την γερμανίδα πολιτικό που ανέλαβε τα ηνία της ισχυρότερης χώρας της Ε.Ε. το 2005 και όπως όλα δείχνουν θα τα διατηρήσει και για μια ακόμη 4η θητεία.
«Η πτώση των ηγετών σε μία φωτογραφία» είναι το σχόλιο με το οποίο συνοδεύει τη φωτογραφία η ιταλική η La Repubblica. « Η φωτογραφία αποτυπώνει μια εποχή του παρελθόντος, καθώς οι ηγέτες πέφτουν σαν τους “10 Μικρούς Ινδιάνους” της Αγκάθα Κρίστι», σχολιάζει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «μόνο η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ φαίνεται να αντιστέκεται εν όψει των γερμανικών εκλογών». Τα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα είναι λιγότερο ευγενικά, καθώς η φωτογραφία συνοδεύεται από φράσεις όπως «ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα», κτλ.
Για την ιστορία η επίμαχη φωτογραφία τραβήχτηκε από μια επίσημη φωτογράφο του Λευκού Οίκου, πριν τη συνάντηση των ηγετών στο Ανόβερο της Γερμανίας, στις 25 Απριλίου.