Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κένι, δήλωσε πως ο πάπας Φραγκίσκος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ιρλανδία, την πρώτη επίσκεψη ποντίφικα στη χώρα σε διάστημα 40 χρόνων. Ενδείξεις υπάρχουν επίσης ότι θα γίνει επίσης ο πρώτος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που θα επισκεφθεί τη Βόρεια Ιρλανδία.
Ο γεννημένος στην Αργεντινή ποντίφικας επιβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί την Ιρλανδία το 2018, σε συνάντηση που είχε στο Βατικανό με τον Ιρλανδό ηγέτη.
Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, Ο εκλιπών πάπας Ιωάννης Παύλος είχε επισκεφθεί το νησί το 1979 αλλά δεν μπορούσε να πάει στον βορρά λόγω των συγκρούσεων ανάμεσα στους προτεστάντες που θέλουν η επαρχία να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους καθολικούς που θέλουν να ενωθεί με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
Μια εύθραυστη συμφωνία κατανομής της εξουσίας μεταξύ των δύο πλευρών το 1998 έθεσε τέρμα σε 30 χρόνια βίας που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 3.600 ανθρώπους. Παρότι ορισμένοι μαχητές συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους, η ασφάλεια θα είναι τώρα ένα πολύ μικρότερο πρόβλημα από ό,τι προτού επιτευχθεί η ειρηνευτική συμφωνία.
«Συζητήσαμε τι μπορεί να κάνει… και προφανώς αν αυτό σημαίνει ότι θα ταξιδέψει επίσης στη Βόρεια Ιρλανδία, τότε θα βοηθήσουμε στη συνεργασία για να γίνουν οποιεσδήποτε διευθετήσεις», δήλωσε ο Κέρι μετά τη συνάντησή του με τον πάπα.
Στη Βόρεια Ιρλανδία, ο αναπληρωτής πρώτος υπουργός Μάρτιν ΜακΓκίνες δήλωσε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο UTV: «Νομίζω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει στην Ιρλανδία και να μην έρθει στον βορρά».
Ο πιο διάσημος προτεστάντης ηγέτης της επαρχίας, ο εκλιπών Ίαν Πέισλι, είχε ξυφουλκήσει κατά του Ιωάννη Παύλου τον οποίο είχε αποκαλέσει «αντίχριστο». Μετά τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 έκανε στροφή προκειμένου να γίνει ο πρώτος υπουργός της επαρχίας και να μοιραστεί την εξουσία με τους καθολικούς των οποίων ήταν κάποτε ορκισμένος εχθρός.
Ο Κένι άφησε να εννοηθεί πως πιστεύει ότι ο Φραγκίσκος, ο οποίος θα παραστεί σε μια παγκόσμια συνάντηση καθολικών οικογενειών στο Δουβλίνο, θα μεταβεί επίσης στον βορρά. Θα χρειαστεί μια πρόσκληση από τις τοπικές αρχές και τουλάχιστον τη σιωπηρή συμφωνία της βρετανικής κυβέρνησης.
«Εϊναι ένας πάπας που έχει επισκεφθεί μέρη που ο κόσμος δεν περίμενε να επισκεφθεί», είπε ο Κέρι. «Προσπαθεί να φέρει πιο κοντά την Εκκλησία στον λαό και ειδικότερα στους φτωχούς και τους καταφρονεμένους».
Η διπλή επιρροή που ασκούσε κάποτε η καθολική Εκκλησία στην πολιτική και στην κοινωνία στην Ιρλανδία έχει πέσει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια έπειτα από μια σειρά σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς.
Το 2011 η Ιρλανδία έκλεισε την πρεσβεία της στο Βατικανό οδηγώντας τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών σε ιστορικό χαμηλό.
Η απόφαση ήρθε έπειτα από μια διαμάχη νωρίτερα εκείνο τον χρόνο για τον χειρισμό από την ιρλανδική Εκκλησία υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης και ισχυρισμούς ότι το Βατικανό είχε ενθαρρύνει τη μυστικότητα.
Η Ιρλανδία ήταν η μοναδική μεγάλη χώρα της παλαιάς καθολικής παράδοσης χωρίς πρεσβεία στο Βατικανό έως το 2014, οπότε ξανάνοιξε η πρεσβεία με μειωμένο προσωπικό.
Σε μια ήττα για την Εκκλησία και το Βατικανό, η Ιρλανδία ενέκρινε πέρυσι με δημοψήφισμα τον γάμο μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.