Άφησε τη δουλειά της ως λογίστρια και από τη Χομς της Συρίας μετακόμισε, λίγο μετά το 2011, στο πολύπαθο Χαλέπι προκειμένου να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της σε νοσοκομείο της πόλης.

«Το να είσαι νοσηλεύτρια σε εμπόλεμη ζώνη, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βοηθήσεις», δηλώνει μέσα από τη μαύρη μπούρκα της, η 41χρονη Um Yehia.

Όπως εξηγεί στην κάμερα του BBC, που δίνει βήμα σε δυναμικές γυναίκες ανά τον κόσμο, που ξεχώρισαν το 2016, «δεν περίμενα ότι μια μέρα θα ζούσα και θα εργαζόμουν στο Χαλέπι της Συρίας. Η ζωή μου βρίσκεται πάντα σε κίνδυνο. Ο ήχος ενός αεροπλάνου με τρομάζει».

«Δεν περίμενα ότι μια μέρα θα δούλευα σε νοσοκομείο. Ως γυναίκα που ζει σε εμπόλεμη ζώνη, ένοιωσα ότι το νοσοκομείο ήταν το πιο ασφαλές μέρος. Δεν έχει σημασία τι κάνεις για τα προς το ζην. Μπορεί να τραυματιστείς ή να σκοτωθείς στο επόμενο λεπτό», τονίζει.

Η ίδια συμπληρώνει πως «για μένα μια καλή ημέρα είναι όταν δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάποια μαζική σφαγή ή παιδιά που πεθαίνουν. Δε μπορώ να ξεχάσω τις κραυγές των παιδιών που σφαδάζουν από τον πόνο και κλαίνε ζητώντας βοήθεια».