Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του περιοδικού «Spiegel» από τις Βρυξέλλες, οι οποίες δημοσιεύονται στο τεύχος που κυκλοφορεί σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί πλέον τα κονδύλια τα οποία προορίζονταν για την ενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία για τους Σύρους πρόσφυγες, επειδή πλέον θεωρείται μη ρεαλιστική η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επισήμως όλα παραμένουν ως έχουν. Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέγνωσε στην τελευταία της έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας «οπισθοδρόμηση» στα θέματα της δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων των πολιτών, προτίθεται καταρχάς να συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τουλάχιστον προς το παρόν. Στο παρασκήνιο όμως, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, αποδεικνύεται ότι η Ευρώπη παίρνει τις αποστάσεις της από την ιδέα αυτή. Και αυτό ξεκινά από τα κονδύλια: Έτσι η Κομισιόν ανακατένειμε σιωπηρά τους περασμένους μήνες πόρους ύψους 4,5 δισ. ευρώ οι οποίοι προορίζονταν για την προετοιμασία της ένταξης της Τουρκίας και τώρα διατίθενται για την υποστήριξη των Σύρων προσφύγων οι οποίοι ζουν ήδη εδώ και χρόνια στην Τουρκία. Αυτό αποδεικνύουν τα έγγραφα τα οποία βρίσκονται στη διάθεση του «Spiegel».
Σύμφωνα με αυτά, μέρος τουλάχιστον θα διατεθεί από την Ευρώπη για τη διαμονή και τη διατροφή των Σύρων προσφύγων. Πιο συγκεκριμένα από αυτά τα έγγραφα προκύπτει ότι 1,2 δισ. ευρώ θα αναδιανεμηθούν λ.χ. για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων ή για τη χρηματοδότηση της κατασκευής πάνω από 500 υγειονομικών σταθμών στην Τουρκία.
Εξήντα εκατομμύρια ευρώ του Ταμείου ενταξιακής βοήθειας θα διατεθούν για τη διαμονή εκείνων των προσφύγων οι οποίοι επαναπροωθούνται από την Ελλάδα στην Τουρκία σύμφωνα με τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας.
Οι οικονομικοί ελεγκτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επικρίνουν κατά το γερμανικό περιοδικό τον μυστικισμό της Κομισιόν, αλλά επικροτούν στο θέμα αυτό την αναδιανομή: «Δεδομένης της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Συρία, τα χρήματα θα πιάσουν τόπο και για μας και για τους Τούρκους», δήλωσε μάλιστα στο «Spiegel» o Γερμανός χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Mάρκους Πίπερ.