Τα κριτήρια για το εδαφικό, τα οποία θα θέσει σήμερα στη διαπραγμάτευση με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είναι, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, «ποσοστό εδάφους, αριθμός επιστροφής εκτοπισμένων, ακτογραμμή, ιστορικοί, θρησκευτικοί, πολιτιστικοί χώροι κ.ά.».
Σε δηλώσεις τους στο ΡΙΚ ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «πρόοδος σημειώθηκε σε πτυχές των κεφαλαίων της διακυβέρνησης, της ΕΕ και της οικονομίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, τις δύο πρώτες ημέρες έγιναν συζητήσεις, σε επίπεδο ηγετών και διαπραγματευτικών ομάδων, κάποιων θεμάτων και πτυχών των κεφαλαίων της διακυβέρνησης, της ΕΕ και της οικονομίας, «που από τις συζητήσεις στην Κύπρο υπήρχαν διαφωνίες ή διαφορετικές προσεγγίσεις».
Κάνοντας μία συνολική εκτίμηση για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων σημείωσε ότι στα τρία προαναφερθέντα κεφάλαια παρατηρήθηκε «κάποια πρόοδος και αποτελεί μία θετική εξέλιξη». Όπως πρόσθεσε, συζητήθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, θέματα που άπτονται του περιουσιακού και εκείνο «που είναι σημαντικό, το οποίο θεωρούμε αξιοσημείωτο, είναι ότι η συζήτηση στο περιουσιακό δεν περιορίστηκε στις πτυχές που ήδη συζητήθηκαν στην Κύπρο και υπάρχει διαφωνία, αλλά για πρώτη φορά συζητήθηκαν και πτυχές που άπτονται των εδαφικών αναπροσαρμογών».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι με τη φράση «πτυχές του περιουσιακού που άπτονται των εδαφικών αναπροσαρμογών» εννοεί τι θα γίνει με τις περιουσίες, ποιο θα είναι το στάτους, ποιες θα είναι οι διευθετήσεις και ποια τα κριτήρια που θα υπάρχουν για τις περιουσίες, οι οποίες θα επιστραφούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.
Σε ερώτηση εάν οι δύο ηγέτες θα παρουσιάσουν τα κριτήρια γραπτώς, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι θα αρχίσει σήμερα η συζήτηση επί των κριτηρίων και στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία, που θα επιτρέψει ακολούθως να αποτυπωθούν τα συμφωνηθέντα κριτήρια επί συγκεκριμένου χάρτη. «Αν ο χάρτης που θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα αντικατοπτρίζει συμφωνημένα κριτήρια, θα προχωρήσουμε στην επόμενη φάση. Αν ο χάρτης, όμως, δεν θα είναι αποτέλεσμα συμφωνημένων κριτηρίων, αλλά θα είναι, για παράδειγμα, τακτική κίνηση μίας εκ των πλευρών, άρα είναι και η θέση εκείνης της πλευράς, αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ανυποχώρητη η Τουρκία για τις εγγυήσεις
Η Τουρκία «δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα των εγγυήσεων» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου, ενώ στην Ελβετία συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί. Ο Τούρκος υπουργός επικαλέστηκε την κρίση στη Συρία, η οποία όπως ανέφερε, «είναι πολύ κοντά στην Κύπρο και αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων».
Για τις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι «βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο» και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές διένυσαν σημαντική απόσταση στα τέσσερα κεφάλαια, αλλά υπάρχουν και ανοικτά θέματα, όπως η εκ περιτροπής προεδρία.
Χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συζήτησαν για πρώτη φορά πτυχές του περιουσιακού, οι οποίες σχετίζονται με το εδαφικό. Σύμφωνα με πληροφορίες της απεσταλμένης του ΡΙΚ, Στέλλας Μιχαήλ, έγινε «μία καλή πρώτη συζήτηση, η οποία θεωρείται προπαρασκευαστική για τη σημερινή διαπραγμάτευση επί του εδαφικού».
Το περιουσιακό συζητήθηκε και σε συνάντηση των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί. Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συζήτησαν εκκρεμότητες από τα τέσσερα κεφάλαια, διακυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, οικονομία και περιουσιακό, που είναι αλληλένδετα με το εδαφικό.
Έγκυρες πληροφορίες ανέφεραν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ιεραρχεί ως σημαντικότερο κριτήριο τον αριθμό των προσφύγων (100.000) που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, και ως δεύτερο κριτήριο τα ποσοστά εδάφους των συνιστωσών πολιτειών. Επίσης, σημειώνεται η σημασία για επίτευξη συμφωνίας επί των κριτηρίων, τα οποία στη συνέχεια να αποτυπωθούν σε χάρτη. Οι Τουρκοκύπριοι κάνουν λόγο για κατάθεση χάρτη μόνο εάν καθοριστεί ημερομηνία πενταμερούς διάσκεψης, με τη συμμετοχή των δύο πλευρών και των εγγυητριών δυνάμεων.
(Φωτογραφία αρχείου)