Ο Γ.Γρ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν θα κηρύξει τη Δευτέρα το πρωί την έναρξη των εντατικών συνομιλιών μεταξύ των ηγετών της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής κοινότητας, κυρίων Αναστασιάδη και Ακιντζί στο Mont Pèlerin της Ελβετίας.
Ο εκπρόσωπος του Γ.Γρ. του ΟΗΕ Στέφαν Ντούζαριτς σημείωσε ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στο εδαφικό και τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά, που οι δύο ηγέτες θα διαπραγματευθούν απευθείας γι αυτό το θέμα». Επίσης, ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας έχει παρακολουθήσει στενά κατά τη διάρκεια της θητείας του τις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο και «θα προσφέρει την προσωπική υποστήριξη του στο έργο των δύο ηγετών, καθώς εισέρχονται σ’ αυτή την κρίσιμη φάση».
Ο κ. Ντούζαριτς είπε ότι οι συνομιλίες θα διαρκέσουν μέχρι και τις 11 του μηνός, αλλά ο κ. Μπαν Κι Μουν θα παραστεί μόνο στην έναρξη τους, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αυτή είναι μια κρίσιμη καμπή των διαπραγματεύσεων, συνέχισε, και ο Γενικός Γραμματέας χαιρετίζει θερμά το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν από κοινού την ελπίδα ότι αυτή η συνάντηση θα ανοίξει το δρόμο για την τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τις κοινές δεσμεύσεις τους να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί μια διευθέτηση εντός του 2016.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε κρίσιμη για το Κυπριακό την ερχόμενη εβδομάδα και επεσήμανε ότι όλα θα κριθούν από το τελικό αποτέλεσμα στην Ελβετία.
Μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης αποσαφήνισε το πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία σε μία διεθνή διάσκεψη. Κατά την τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών, ανέφερε, συμφωνήθηκε ότι για να συζητηθεί το θέμα της διεθνούς διάσκεψης, θα πρέπει προηγουμένως να επιτευχθεί συμφωνία επί των κριτηρίων, τα οποία ακολούθως πρέπει να αποτυπωθούν σε χάρτη.
Εξήγησε δε ότι αυτό είναι απαραίτητο, προκειμένου να διαφανεί, εάν οι δύο πλευρές βρίσκονται στην ίδια πορεία, ώστε να υπάρχει προοπτική για θετική κατάληξη.
Διαφορετικά, είπε, «ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάρρευσης μίας τέτοιας διάσκεψης και ευρύτερα της διαδικασίας».
Για τις τοποθετήσεις Ακιντζί, ο κύριος Χριστοδουλίδης παρατήρησε ότι «υπάρχουν κάποιες, οι οποίες κρίνονται ικανοποιητικές, και άλλες οι οποίες δεν βοηθούν τη διαδικασία και θα έπρεπε να αποφευχθούν». Ωστόσο, απέφυγε να γίνει πιο συγκεκριμένος.
Οι χθεσινές συνεντεύξεις Αναστασιάδη, Ακιντζί είναι το πρώτο θέμα σε όλες τις ελληνοκυπριακές εφημερίδες:
Η «Αλήθεια», με τίτλο «Χωρίς χάρτες δεν προχωρούμε», γράφει ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις λίγο πριν από τις συνομιλίες της Ελβετίας. Για τον Μουσταφά Ακιντζί προβάλλει την δήλωση : «θέλουμε χάρτες ταυτόχρονα με ημερομηνία για πενταμερή».
Η «Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα, με τον τίτλο «Χάρτης στην πολυμερή και δάνεια για το κόστος», ότι διαφορετικά παρουσίασαν τη διαδικασία ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί, με τον πρώτο να ξεκαθαρίζει ότι δεν αποδέχεται πολυμερή διάσκεψη χωρίς πρόοδο στο εδαφικό, δηλαδή συγκλίσεις στις εδαφικές αναπροσαρμογές και κατάθεση χαρτών.
Ο «Φιλελεύθερος», με τίτλο «Με διαφορετικές βλέψεις», γράφει ότι οι βλέψεις και οι στοχεύσεις των δύο πλευρών στις συνομιλείς της Ελβετίας είναι διαφορετικές, όπως διαφάνηκε και δημοσίως χθες βράδυ από τις χωριστές διακαναλικές συνεντεύξεις που παραχώρησαν ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί. Η «Χαραυγή» γράφει ότι «το εδαφικό κρίνει τη συνέχεια» και πως ενδεχόμενη σύγκλιση στην εδαφική πτυχή θα ανοίξει την προοπτική για επίτευξη συνολικής λύσης, σύμφωνα με το ΑΚΕΛ.
Η εφημερίδα «Πολίτης» γράφει ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν «ψύχραιμος, σταθερός και με αποφασιστικότητα να αναζητήσει τον δρόμο που οδηγεί στη λύση του Κυπριακού» . Για τον Μουσταφά Ακιντζί γράφει ότι ήταν προσεκτικός, όπως και ο κ. Αναστασιάδης, στις απαντήσεις του για την Μόρφου, είπε δε πως είχε ζητήσει παράλληλη διαπραγμάτευση των εγγυήσεων στην Ελβετία από Ελλάδα και Τουρκία «κάτι που απέρριψε η Αθήνα».