Μπορεί συχνά να αναφέρεται ως μύθος ή ως αστεϊσμός για δικαιολογία. Όμως είναι μια πραγματικότητα και μάλιστα με επιστημονική σφραγίδα: Το ανδρικό μόριο στο κρύο μικραίνει.
Το αποκαλούμενο και «χειμερινό πέος», δηλαδή η απότομη συρρίκνωσή του έως και κατά 50%, είναι μια φυσιολογική αντίδραση του σώματος στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Η επιστημονική εξήγηση του «χειμερινού πέους»
Ο οργανισμός μας έχει έναν βασικό στόχο: να προστατεύσει τα ζωτικά όργανα από τις επιπτώσεις του κρύου. Όταν η θερμοκρασία πέφτει, το σώμα ενεργοποιεί μηχανισμούς για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του πυρήνα. Ένας από αυτούς τους μηχανισμούς είναι η αγγειοσυστολή – η σύσφιγξη των αιμοφόρων αγγείων που μειώνει τη ροή του αίματος στις εξωτερικές περιοχές, όπως τα άκρα και τα γεννητικά όργανα.
Σύμφωνα με τον Ολιβερ Κέις, χειρουργό ουρολόγο και λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, που μίλησε στη Daily Mail, η μειωμένη ροή αίματος στα γεννητικά όργανα είναι μια φυσιολογική αντίδραση στο κρύο. Το πέος και οι όρχεις, ως «άκρα» του σώματος, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτή τη διαδικασία.
Ο δρ. Ρίτσαρντ Βίνεϊ, ουρολόγος στο Queen Elizabeth Hospital, εξηγεί στο ίδιο μέσο πως ο δαρτός μυς, που επενδύει τον οσχεϊκό σάκο στον οποίο βρίσκονται οι όρχεις, συστέλλεται στο κρύο, σφίγγοντας το δέρμα και τραβώντας τους όρχεις πιο κοντά στο σώμα για προστασία.
Αυτή η συστολή μειώνει ταυτόχρονα τη ροή αίματος στο πέος, προκαλώντας συρρίκνωση τόσο στο μήκος όσο και στην περίμετρο.
Οι πρακτικές επιπτώσεις
Παρόλο που οι επιπτώσεις διαφέρουν, οι ειδικοί εκτιμούν πως η συρρίκνωση μπορεί να φτάσει έως και το 50% στο μήκος. Προφανώς δεν πρόκειται για κάτι μόνιμο, αλλά μπορεί να προκαλέσει προσωρινές ενοχλήσεις. Μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, όπως σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, η έλλειψη επαρκούς κυκλοφορίας του αίματος θα μπορούσε να θέσει τον ιστό σε κίνδυνο, οδηγώντας ακόμη και σε σοβαρά προβλήματα, όπως ισχαιμία ή κρυοπαγήματα.
Ο Όλιβερ Κέις υπογραμμίζει πως τα προβλήματα αυτά είναι πολύ σπάνια και συνήθως συνδέονται με σοβαρές καταστάσεις, όπως τραυματισμούς ή ασθένειες που επηρεάζουν τη ροή του αίματος. Το «χειμερινό πέος» είναι μια απλή και φυσιολογική απόκριση και δεν έχει καμία επίπτωση στη λειτουργικότητα του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.
Πώς να αντιμετωπίσετε το «χειμερινό πέος»
Οι λύσεις στο φαινόμενο του «χειμερινού πέους» είναι εξίσου απλές:
- Διατηρήστε τη θερμοκρασία του σώματος: Φορέστε ζεστά ρούχα, όπως θερμικά εσώρουχα ή ισοθερμικά παντελόνια, ώστε να προστατεύσετε την περιοχή των γεννητικών οργάνων από το κρύο.
- Παραμείνετε ενεργοί: Η κίνηση βοηθά στη διατήρηση της κυκλοφορίας του αίματος και στη μείωση των επιπτώσεων της αγγειοσυστολής. Σε αυτό βοηθάει και η σεξουαλική δραστηριότητα, καθώς αυξάνει τη ροή αίματος στα γεννητικά όργανα.
- Απολαύστε το ζεστό νερό: Ένα ζεστό ντους ή μπάνιο μπορεί να αντιστρέψει γρήγορα τα αποτελέσματα της συστολής, αποκαθιστώντας τη φυσιολογική κυκλοφορία στην περιοχή.
Όταν οι θερμοκρασίες αυξηθούν, η κυκλοφορία επανέρχεται στο φυσιολογικό και το πέος «ανακάμπτει» από τη συρρίκνωση.
Μέγεθος και αυτοπεποίθηση
Το μέγεθος του πέους είναι μια αρκετά διαδεδομένη ανησυχία μεταξύ του ανδρικού πληθυσμού. Ερευνητές έχουν διαπιστώσει πως η αυτοεικόνα των ανδρών για τα γεννητικά τους όργανα επηρεάζει βαθιά την ψυχική τους υγεία.
Πέρα από κάθε λογής μύθους, έρευνα του 2015 από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του King’s College του Λονδίνου, που δημοσιεύθηκε British Journal of Urology International, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέσο μήκος ενός χαλαρού πέους είναι 9 εκ., ενώ σε στύση φτάνει περίπου τα 13 εκ. Παράλληλα, οι μετρήσεις έδειξαν ότι υπάρχει μικρή συσχέτιση μεταξύ του μήκους του πέους και του ύψους ενός άνδρα.
Η επισημονική ομάδα εξέτασε συνολικά 17 μελέτες με τη συμμετοχή 15.521 ανδρών σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μετρήσεις από επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιώντας μια τυπική διαδικασία. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η ανησυχία για το μέγεθος είναι μάλλον αβάσιμη, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών βρίσκεταια εντός του φυσιολογικού εύρους.