Η αντιπαράθεση ανάμεσα στους ξενοδόχους και τις μεγάλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης κορυφώνεται, με κύριο ζητούμενο την αποκατάσταση ισορροπίας στις τιμολογιακές πολιτικές. Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και της Hotrec, Αλέξανδρος Βασιλικός, δήλωσε στη διάρκεια της 12ης Γενικής Συνέλευσης του ΞΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης «Ξενία», ότι εξετάζεται η δυνατότητα υποβολής συλλογικών αγωγών σε συνεργασία με ευρωπαϊκές οργανώσεις του κλάδου.

Ο κ. Βασιλικός εξήγησε ότι το ΞΕΕ έχει λάβει απόφαση να συνεργαστεί με εξειδικευμένη νομική εταιρεία, προκειμένου να διαμορφώσει μια αποτελεσματική στρατηγική για την υλοποίηση της δράσης. Όπως τόνισε, η πρωτοβουλία αυτή δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, δημιουργώντας ένα πανευρωπαϊκό μέτωπο. «Όταν υπάρχει αποφασιστικότητα, τίποτα δεν είναι αδύνατο», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι οι μεγάλες πλατφόρμες περιορίζουν τους ξενοδόχους στο να διαμορφώνουν ελεύθερα τις τιμές τους, αλλοιώνοντας τους κανόνες του ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι πρακτικές είναι αθέμιτες και επιβαρύνουν σοβαρά την αγορά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βασιλικός αποκάλυψε πως στόχος είναι να συγκεντρωθούν οι αξιώσεις ξενοδόχων από ολόκληρη την Ευρώπη και να κατατεθεί αγωγή κατά της Booking στην Ολλανδία. Η διαδικασία θα υλοποιηθεί με τη στήριξη έμπειρων δικηγόρων και οικονομολόγων εξειδικευμένων στον ανταγωνισμό. Επιπλέον, η συμμετοχή των ξενοδόχων θα είναι ασφαλής, χωρίς οικονομικά ή νομικά ρίσκα, ενώ σε περίπτωση θετικής έκβασης, το 70% των αποζημιώσεων θα διανεμηθεί στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις. Στη χώρα μας, το ΞΕΕ ήδη συνεργάζεται με τη δικηγορική εταιρεία SGP Schneider – Geiwitz για την προκαταρκτική διερεύνηση της υπόθεσης.

Δωμάτιο ξενοδοχείου

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ υπογράμμισε πως πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επιτρέπει στους ξενοδόχους να ανακτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο στις τιμολογιακές τους στρατηγικές, αναγνωρίζοντας τις ζημίες που προκλήθηκαν από τις αθέμιτες πρακτικές των πλατφορμών. Ωστόσο, ανέφερε ότι η Booking δεν έχει συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή οδηγία για τις Ψηφιακές Αγορές, παρά τη σχετική υποχρέωση από τις 14 Νοεμβρίου. Η δεσπόζουσα θέση της πλατφόρμας, που διαχειρίζεται το 70% της ευρωπαϊκής ξενοδοχειακής αγοράς, καθιστά τη μη συμμόρφωσή της ιδιαίτερα προβληματική.

Ο κλάδος καλείται να αντεπεξέλθει σε σημαντικές προκλήσεις, παρά την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών. Ο κ. Βασιλικός τόνισε πως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η ενεργειακή κρίση, η κλιματική αλλαγή και η οικονομική αστάθεια στην Ευρώπη συνιστούν μεγάλους κινδύνους για την τουριστική βιομηχανία. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δυσανάλογη φορολογική επιβάρυνση που πλήττει τον κλάδο, χαρακτηρίζοντας τα ξενοδοχεία «μόνιμους αποδέκτες βαρών που δεν τους αναλογούν». Ιδιαίτερα προβληματική χαρακτήρισε και την απόρριψη του 81% των αιτήσεων των ξενοδόχων για υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο.

Παρά τα εμπόδια, ο κ. Βασιλικός εξέφρασε υπερηφάνεια για τις επιτυχίες των ελλήνων ξενοδόχων, οι οποίοι συνέβαλαν στην καθιέρωση της Ελλάδας ως κορυφαίου προορισμού παγκοσμίως. Παράλληλα, προειδοποίησε για τις επιπτώσεις των συζητήσεων περί υπερτουρισμού, επισημαίνοντας ότι τέτοια ρητορική μπορεί να οδηγήσει σε «αντιτουρισμό». Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, κάλεσε σε ενότητα και συλλογική δράση, ώστε ο ελληνικός τουρισμός να συνεχίσει να ευημερεί και να αντεπεξέρχεται στις προκλήσεις του μέλλοντος.