Ο Αμπάς Άλι δακρύζει καθώς η σύζυγός του σπρώχνει το αναπηρικό του αμαξίδιο και μαζί κατευθύνονται προς την έξοδο του χωριού τους στο βόρειο Ιράκ, μια ριψοκίνδυνη φυγή από μια διαδρομή όπου οι ελεύθεροι σκοπευτές του Ισλαμικού Κράτους είχαν πριν από τρεις ημέρες πυροβολήσει και σκοτώσει ένα ζευγάρι που αναζητούσε την ελευθερία μακριά από τον ζυγό τους.
Το ζευγάρι συνοδεύουν τα τέσσερα παιδιά του. Κοιτάζουν πίσω τους για να δουν εάν υπάρχουν τζιχαντιστές στην περιοχή, έτοιμοι να κάνουν πραγματικότητα τις απειλές τους και ανοίξουν πυρ εναντίον οποιουδήποτε επιχειρήσει να φύγει από το «χαλιφάτο».
Κούρδοι Πεσμεργκά μαχητές κρύβονται την ίδια ώρα σε ένα ανάχωμα αναζητώντας τυχόν ενδείξεις βομβιστών αυτοκτονίας, που πολλές φορές παριστάνουν τους αμάχους.
«Ένα κοντινό χωριό που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ντάες δέχθηκε επίθεση. Ακούσαμε ότι οι πέντε μαχητές του Ντάες που είχαν απομείνει στο χωριό μας πήγαν να βοηθήσουν τους συντρόφους τους εκεί» είπε ο Άλι.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο άμαχος πληθυσμός που διαμένει στα χωριά τα οποία έχει καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος έχει ενθαρρυνθεί από την πρόοδο που καταγράφουν οι ιρακινές δυνάμεις στην επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης.
Ακόμα και τώρα αντιμετωπίζουν ωστόσο μια δύσκολη απόφαση – να εκμεταλλευτούν τη δυναμική των ιρακινών στρατευμάτων στο μέτωπο και να φύγουν κινδυνεύοντας να πεθάνουν ή να παραμείνουν στα χωριά και τις πόλεις τους;
Η τζιχαντιστική οργάνωση σπέρνει τον τρόμο στις περιοχές που ελέγχει, απευθύνοντας στον άμαχο πληθυσμό μια σαφή προειδοποίηση: οποιοσδήποτε επιχειρήσει να δραπετεύσει θα πέσει νεκρός από τις σφαίρες των μαχητών της. Ένας χωρικός που κατάφερε να φύγει αποκάλυψε ότι οι τζιχαντιστές μαστίγωσαν 95 φορές έναν άνδρα που συνέλαβαν ενώ επιχειρούσε να αποδράσει.
«Τα νέα διαδίδονται γρήγορα» τόνισε ο Άλι. «Αλλά δεν μπορούμε να αντέξουμε πλέον. Η ζωή είναι πολύ δύσκολη».
«Μακάρι ο Θεός να μην δείξει στο Ντάες κανένα έλεος» είπε με πίκρα ο Άλι. «Καπνίζω για πρώτη φορά εδώ και καιρό» είπε χαμογελώντας ένας άλλος άνδρας, υπενθυμίζοντας ότι τα τσιγάρα απαγορεύονται βάσει των κανόνων των τζιχαντιστών. Η απείθεια στον συγκεκριμένο κανόνα ισοδυναμεί με 50 μαστιγώσεις.
«Η χρήση του κινητού τηλεφώνου ισοδυναμούσε με ακαριαίο θάνατο», σημειώνει επίσης ο Όμαρ, ένας άλλος Ιρακινός που επισκεπτόταν συγγενείς του στο χωριό του Άλι, το Αμπού Τζαρμπούχ, όταν έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών. Έκτοτε έχασε επαφή με τους συγγενείς και τους φίλους του, στον τόπο διαμονής του, την Αρμπίλ.