Ένοπλοι πυρπόλησαν ένα σχολείο θηλέων, καταστρέφοντας όλα τα έπιπλα και τα βιβλία, στο βόρειο Αφγανιστάν, όπου οι μάχες ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους Ταλιμπάν επεκτείνονται, ανέφεραν χθες πηγές στην περιοχή.
Το επεισόδιο, κατά το οποίο δεν υπήρξαν θύματα, σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Σεμπαργάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Τζοζτζάν, περίπου 150 χλμ. δυτικά της Μαζάρ-ι-Σαρίφ, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις του βόρειου Αφγανιστάν, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρεζά Γαφούρι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη.«Ένοπλοι μπήκαν στο σχολείο γύρω στις 10 το βράδυ, ξυλοκόπησαν τους φρουρούς κι έβαλαν φωτιά στις καρέκλες, στα βιβλία και τις αίθουσες διδασκαλίας», ανέφερε.
«Προειδοποίησαν ότι τα κορίτσια δεν πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο», πρόσθεσε ο ίδιος, επικαλούμενος τις μαρτυρίες των φρουρών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ένας αξιωματικός της αστυνομίας της επαρχίας, ο Άμπντουλ Χάφεζ Χάσεχ, δήλωσε ότι για την επίθεση ευθύνονται οι ισλαμιστές αντάρτες: «Ήταν οι Ταλιμπάν, έχουν κάψει ήδη σχολεία στην περιοχή», διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα. Όταν βρίσκονταν στην εξουσία (1996-2001), οι Ταλιμπάν είχαν απαγορεύσει στις γυναίκες και στα κορίτσια κάθε πρόσβαση στη μόρφωση. Τα σχολεία θηλέων άρχισαν να ανοίγουν και πάλι μετά την αμερικανική στρατιωτική εισβολή που είχε αποτέλεσμα να εκδιωχθούν από την εξουσία.
Όμως καθώς ο ανταρτοπόλεμος που διεξάγουν εναντίον της κυβέρνησης στην Καμπούλ επεκτείνεται, σχολικά κτίρια, εκπαιδευτικοί και φοιτητές έχουν γίνει στόχοι πολυάριθμων επιθέσεων.
Χθες Σάββατο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σαχουσέιν Μουρταζάουι δήλωσε ότι πάνω από 300 σχολεία έχουν καταστραφεί μέσα στους δύο τελευταίους μήνες, η πλειονότητά τους από τους αντάρτες. «Οι Ταλιμπάν, που παριστάνουν πως πολεμούν στο όνομα του Ισλάμ, κατέστρεψαν 302 σχολεία, περίπου πενήντα τεμένη και πάνω από 40 κέντρα υγείας μέσα σε δύο μήνες σε ένδεκα επαρχίες», ανέφερε.
Οργανώσεις όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει εξάλλου ότι σχολεία καταλαμβάνονται από αντιμαχόμενους όλων των πλευρών, τόσο αντάρτες όσο και τακτικά στρατεύματα, που εγκαθιστούν θέσεις σε αυτά, εμποδίζοντας τα παιδιά να παρακολουθούν μαθήματα, πάνω απ’ όλα τα κορίτσια, καθώς οι γονείς τους δεν θέλουν να εκτίθενται σε άνδρες.