Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συζητά σήμερα την καταστολή των διαδηλώσεων κατά του προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ σε μια στιγμή που εντείνονται οι εκκλήσεις για την υιοθέτηση μιας απόφασης από μέρους του για την κρίση.
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Υεμένης διαδήλωσαν σήμερα στη Σαναά για να ζητήσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας να απαιτήσει την αποχώρηση του Προέδρου Σάλεχ.
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη, Τζαμάλ Μπενομάρ, παρουσίασε έκθεση σχετικά με την κατάσταση στη χώρα και για τις προσπάθειες που έχουν αναληφθεί για τον τερματισμό της κρίσης που διαρκεί από τον Ιανουάριο, κατά τη διάρκεια συνόδου -κεκλεισμένων των θυρών- των δεκαπέντε χωρών-μελών του Συμβουλίου.
Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), πρότεινε ένα ειρηνευτικό σχέδιο που προβλέπει την αποχώρηση του Προέδρου Σάλεχ και την ανάληψη της εξουσίας από μια προσωρινή διοίκηση. Αλλά ο πρόεδρος, που ασκεί την εξουσία εδώ και 33 χρόνια, αρνήθηκε.
Η Βρετανία και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες του Συμβουλίου εκπόνησαν ένα σχέδιο ψηφίσματος που θα υποβληθεί στα κράτη μέλη κατά τις επόμενες ημέρες.
«Θέλουμε το Συμβούλιο να είναι ενεργό και να ζητήσει από τον Πρόεδρο Σάλεχ να υπογράψει και να αποδεχθεί τη μετάβαση η οποία προτάθηκε από το GCC», είπε ο γερμανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Πέτερ Βίτιγκ. «Είναι ώρα να δράσουμε», είπε στους δημοσιογράφους.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε διακήρυξη τον περασμένο μήνα η οποία υποστήριζε την πρωτοβουλία του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Όμως, ένα ψήφισμα θα είχε πολύ μεγαλύτερο πολιτικό βάρος για να πειστεί ο Πρόεδρος Σάλεχ.
Η επικεφαλής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, Βάλερι Έιμος, από την πλευρά της τόνισε ότι η σύγκρουση, που προστίθεται στην φτώχεια και την ξηρασία στην Υεμένη, δημιούργησε μια κατάσταση «καθημερινού αγώνα για την επιβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων».
«Κάθε βράδυ, το ένα τρίτο της Υεμένης πάει για ύπνο πεινασμένο. Σε ορισμένα μέρη της χώρας, ένα στα τρία παιδιά είναι υποσιτισμένο, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά υποσιτισμού στον κόσμο», αναφέρει η Έιμος σε ανακοίνωσή της.
«Τα νοσοκομεία και οι κλινικές είναι υπερπλήρη και δεν λειτουργούν, και η πρόσβαση σε πόσιμο νερό έχει γίνει πιο δύσκολη», τόνισε.
-Στο μεταξύ νωρίτερα σήμερα στην νότια Υεμένη ένας σμήναρχος και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν, σύμφωνα με στρατιωτικές και αστυνομικές πηγές.
«Ο σμήναρχος Σάμι Αμίν σκοτώθηκε κατά την ανατίναξη του αυτοκινήτου του», στο οποίο είχε τοποθετηθεί μια βόμβα, και «δυο τεχνικοί της πολεμικής αεροπορίας που τον συνόδευαν τραυματίστηκαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια στρατιωτική πηγή.
Η έκρηξη σημειώθηκε μπροστά στην αεροπορική βάση Άναντ στην επαρχία Λαχάτζ, όπου ο σμήναρχος Σάμι ήταν εκπαιδευτής για τους νέους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας της Υεμένης.
Στο Άντεν, κύρια πόλη του νότου, ένας καμικάζι βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί νωρίς το απόγευμα, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας δύο, ανακοίνωσε η αστυνομία.