Ένας Μαυριτανός κρατούμενος στο Γκουαντάναμο, που έγραψε ένα μπεστ-σέλερ με τις αναμνήσεις του από τη μακρά κράτησή του σε αυτήν την αμερικανική φυλακή, απελευθερώθηκε και επέστρεψε στην πατρίδα του, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Μοχαμεντού Ουλντ Σλάχι, ο συγγραφέας του «Ημερολογίου του Γκουαντάναμο» αποφυλακίστηκε αφού η επιτροπή που εξέτασε την υπόθεσή του έκρινε ότι δεν είναι αναγκαία η παράταση της κράτησης του για την προστασία της ασφάλειας των ΗΠΑ. Με την απελευθέρωσή του, απομένουν πλέον 60 κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο, τη φυλακή που ιδρύθηκε για τους υπόπτους για τρομοκρατικές ενέργειες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Για τους 19 από αυτούς έχει ήδη δοθεί το «πράσινο φως» για να αποφυλακιστούν.
Ο Σλάχι οδηγήθηκε στο Γκουαντάναμο τον Αύγουστο του 2002. Κρατήθηκε εκεί για 14 χρόνια, χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες και χωρίς να δικαστεί. Στις 2 Ιουνίου παρουσιάστηκε ενώπιον της κυβερνητικής επιτροπής που εξετάζει τις υποθέσεις των κρατουμένων. Η ακρόαση αυτή έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να μειώσει δραστικά τον αριθμό των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο πριν από τη λήξη της θητείας του, τον Ιανουάριο.
Ο Ομπάμα είχε υποσχεθεί ότι θα έκλεινε την αμφιλεγόμενη φυλακή όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο του 2009. Αυτό όμως αποδείχτηκε δύσκολο, καθώς αντιμετώπισε την έντονη αντίδραση του Κογκρέσου, το οποίο ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς. Μάλιστα ο Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία, έχει ζητήσει την επέκταση της φυλακής αυτής.
Ο Σλάχι έγινε ευρύτερα γνωστός το 2015, όταν δημοσιεύτηκε ένα βιβλίο με τις αναμνήσεις του από το Γουαντάναμο, όπου περιγράφει τι συνθήκες της κράτησής του και τις ανακρίσεις στις οποίες υποβλήθηκε, συμπεριλαμβανομένων και «σκληρών» τεχνικών που παραπέμπουν σε βασανιστήρια.
Οι αμερικανικές αρχές θεωρούσαν ότι ο Σλάχι ήταν υψηλόβαθμος στρατολόγος της Αλ Κάιντα. Οι συνήγοροί του υποστήριζαν ότι είχε σχέση με τους μαχητές της μόνο στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν πολέμησε στο Αφγανιστάν στο πλευρό των αντικομμουνιστών μουτζαχεντίν.
«Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη και είμαι υποχρεωμένος στους ανθρώπους που στάθηκαν στο πλευρό μου. Έμαθα ότι η καλοσύνη είναι διακρατική, διαπολιτισμική και διεθνική. Είμαι ενθουσιασμένος που θα ξαναβρεθώ με την οικογένειά μου» ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU).