Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία συναντώνται και πάλι το Σαββατοκύριακο, μαζί με τις αραβικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις, για να προσπαθήσουν, για πολλοστή φορά, να καταλήξουν σε μία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Η αμερικανική κι η ρωσική διπλωματία, που διέκοψαν εδώ και δέκα ημέρες τον διμερή διάλογο για τη Συρία, ανακοίνωσαν χθες δύο διεθνείς συνόδους: η πρώτη, το Σάββατο, στη Λωζάννη και η δεύτερη την Κυριακή στο Λονδίνο.

Οι δύο σύνοδοι, τις οποίες επεδίωξε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, και είναι ίσως προσπάθειες της τελευταίας ευκαιρίας, θα διεξαχθούν σε ένα ιδιαιτέρως βαρύ κλίμα ανάμεσα στη Μόσχα και τις δυτικές δυνάμεις, μετά τη διατύπωση κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου στην κόλαση πυρός που έχει δημιουργήσει στο Χαλέπι η συμμαχία των δυνάμεων της Δαμασκού και της ρωσικής αεροπορίας.

«Στη Λωζάννη το κύριο θέμα της συζήτησης θα είναι η συνεχιζόμενη βαρβαρότητα της πολιορκίας του Χαλεπίου και οι εσκεμμένες επιθέσεις των δυνάμεων της Ρωσίας και του συριακού καθεστώτος», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.

Ο Τζον Κέρι θα συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά θα περιβάλλονται από υπουργούς των χωρών του Κόλπου και της Τουρκίας για να μιλήσουν για μία πολυμερή προσέγγιση για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, κυρίως τον τερματισμό της βίας και την επανάληψη της ανθρωπιστικής βοήθειας, εξήγησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στη Μόσχα, ο πρόεδρος «Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση της 15ης Οκτωβρίου στη Λωζάννη «… θα είναι εποικοδομητική ώστε να συμβάλει πραγματικά στη διευθέτηση» της συριακής σύρραξης», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Σε ερώτηση του CNN ο Σεργκέι Λαβρόφ εξήγησε ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν παρουσία της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, τριών χωρών που υποστηρίζουν την συριακή αντιπολίτευση. Ωστόσο ούτε η Μόσχα, ούτε η Ουάσινγκτον επιβεβαίωσαν την παρουσία του Ιράν, του κύριου περιφερειακού σύμμαχου της Δαμασκού.

Την επομένη των συνομιλιών της Λωζάννης, ο Τζον Κέρι θα ξανασυναντηθεί την Κυριακή στο Λονδίνο με τους δυτικούς του εταίρους, δηλαδή τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους χθες, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ ζήτησαν από τον πρόεδρο Πούτιν να κατευθύνει τις προσπάθειές του προς μία συμφωνία κατάπαυση του πυρός στη Συρία, μετά την αποτυχία όλων των μέχρι σήμερα προσπαθειών για την επιβολή εκεχειρίας.

Η ένταση στα ύψη

Η ένταση ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της και ο ηγέτης του Κρεμλίνου χρειάστηκε να ματαιώσει την επίσκεψή του στο Παρίσι την προσεχή εβδομάδα έπειτα από τους όρους που τέθηκαν από τον γάλλο ομόλογό του. Κανείς δεν θα επιτύχει να απομονώσει τη Ρωσία, απάντησε ο Πούτιν.

Η Μόσχα κατηγορείται από τις δυτικές δυνάμεις, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στο Χαλέπι μαζί με το συμμαχικό της καθεστώς της Δαμασκού: πρόκειται για πολιτική ρητορική, επέμεινε ο Πούτιν σε δηλώσεις του στο δίκτυο TF1.

Το περασμένο σαββατοκύριακο, η ατμόσφαιρα είχε ήδη επιβαρυνθεί από το βέτο που προέβαλε η Μόσχα κατά σχεδίου απόφαση της Γαλλίας για το Χαλέπι. Αυτό το σχέδιο είχε ειδικό σκοπό, σύμφωνα με τον Πούτιν! «Να αναγκάσει τη Ρωσία να προβάλει βέτο». Και για ποιο λόγο; Μα «για να οξύνει την κατάσταση και να προκαλέσει αντιρωσική υστερία», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Στη Λωζάννη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ από το πάγωμα των συνομιλιών, που ανακοινώθηκε στις 3 Οκτωβρίου μετά την αποτυχία στις 19 Σεπτεμβρίου της κατάπαυσης του πυρός που είχαν συμφωνήσει και δεν διήρκεσε ούτε μία εβδομάδα.

Ομως ο διμερής διάλογος για τη Συρία δεν διακόπηκε ποτέ πραγματικά. Αλλωστε και το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει ότι ο διάλογος διακόπηκε, αλλά δεν είναι νεκρός.