Έκκληση να εισακουσθούν οι προτάσεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, εν μέσω της ανόδου του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας, που ενσαρκώνουν, όπως θεωρεί, πολιτικοί όπως ο Ντόναλντ Τραμπ ή η Μαρίν Λεπέν, έκανε σήμερα ο γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί, συγγραφέας του παγκόσμιου μπεστ σέλερ «Το Κεφάλαιο τον 21ο αιώνα».
«Ο Ντόναλντ Τραμπ; Είναι η εθνικιστική και ρατσιστική απάντηση στην πρόκληση της παγκοσμιοποίησης», υπογράμμισε ο Πικετί σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο με την ευκαιρία της έκδοσης του νέου του βιβλίου “Aux urnes, citoyens!” («Στις κάλπες, πολίτες!»).
Αυτή «η απάντηση συνίσταται στο να ορίζονται αποδιοπομπαίοι τράγοι μεταξύ των μεταναστών εργαζομένων ή των μουσουλμάνων. Αυτό είναι ο Τραμπ στις ΗΠΑ, η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία. Το συναντά κανείς επίσης στην Ουγγαρία, ή ακόμη στην Πολωνία», εξήγησε ο Πικετί.
Κατά την άποψή του, η λύση βρίσκεται στην άλλη πλευρά της πολιτικής σκακιέρας, στην «λεγόμενη ριζοσπαστική αριστερά», έναν όρο ο οποίος συμπεριλαμβάνει κόμματα και πολιτικούς από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και το Ποδέμος στην Ισπανία ως τον Μπέρνι Σάντερς στις ΗΠΑ, τον ατυχήσαντα υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών ο οποίος ηττήθηκε από τη Χίλαρι Κλίντον.
«Θέλαμε να προωθήσουμε τις προτάσεις της λεγόμενης ριζοσπαστικής αριστεράς. Ε να λοιπόν που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την εθνικιστική και λαϊκιστική δεξιά»,είπε καλώντας τους ευρωπαίους ηγέτες να πάψουν να εξισώνουν «τις διαφορετικές αντιδράσεις στην παγκοσμιοποίηση».
Για τον Πικετί, η ειδοποιός, η «μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη ριζοσπαστική αριστερά και τη λαϊκιστική και ξενοφοβική δεξιά είναι πως η ριζοσπαστική αριστερά είναι θεμελιωδώς διεθνιστική».
Στο νέο του βιβλίο, ο οικονομολόγος αναφέρεται κυρίως στις αποτυχίες της ευρωπαϊκής πολιτικής από το ξέσπασμα της κρίσης. Ο Πικετί καταγγέλλει τους «παράλογους» και «υπερβολικά άκαμπτους» κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως το όριο του 3% στο δημόσιο έλλειμμα, που «παρέκαμψαν τη δημοκρατία και ακύρωσαν την ανάπτυξη το 2012-2013».
Εξέφρασε τη θλίψη του για τον «διάλογο κωφών στην ευρωζώνη ανάμεσα, από τη μια, των υπέρμαχων του status quo (…) κι από την άλλη αυτών που θέλουν να καταργηθούν όλα αυτά. Πρέπει να βρούμε χώρο για διάλογο ανάμεσα σε αυτά τα δύο» στρατόπεδα, έκρινε ο ίδιος.
Ο Τομά Πικετί συνεχίζει να τάσσεται υπέρ μιας πιο δημοκρατικής Ευρώπης. Όπως δήλωσε, είναι «πεπεισμένος» ότι αυτό θα σήμαινε «λιγότερη λιτότητα, περισσότερη ανάπτυξη και λιγότερη ανεργία».
Προτείνει η αντιπροσώπευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να γίνεται με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας. Σε αυτή την περίπτωση η Γερμανία θα είχε το 27% των μελών του ΕΚ, που δεν θα ήταν όλοι οπαδοί της οικονομικής πολιτικής της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ και του «δογματικού» υπουργού Οικονομικών της.
Κατά τον Πικετί, έτσι οι συγκρούσεις δεν θα γίνονταν «ανάμεσα σε κράτη» στο Eurogroup, αλλά «ανάμεσα σε ιδέες» δημόσια, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.