Στην αντεπίθεση περνάει η Σερβία μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που έκρινε νόμιμη τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, προκαλώντας αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στη Δύση.
Αξιωματούχοι στο Βελιγράδι υπέβαλαν σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ στο οποίο επιμένουν ότι η μονομερής απόσχιση είναι «απαράδεκτη» και ζητούν την έναρξη νέων συνομιλιών για τα «ανοικτά θέματα», συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος της πρώην σερβικής επαρχίας.
Η διατύπωση αυτή έχει εξαγριώσει δυτικές χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο και ζητούν από τη Σερβία να σταματήσει τις ενέργειες αυτές.
Ο βρετανός πρεσβευτής προειδοποίησε ότι δεν έχει νόημα για τη Σερβία να αντιμετωπίσει ΕΕ και ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ενώ υποστηρίζει ότι θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ και κάλεσε το Βελιγράδι να αποσύρει το σχέδιο απόφασης, για τροποποιήσεις.
Σύμφωνα με τοπικές εφημερίδες, ο βρετανός πρεσβευτής στο Βελιγράδι Στίβεν Γουόρντσγουορθ εξέφρασε την «έκπληξή» του όταν η Σερβία υπέβαλε το σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ χωρίς να ενημερώσει την ΕΕ.
Αλλά και η αμερικανική πρεσβεία αντέδρασε, τονίζοντας ότι είναι «αξιοθρήνητο» το γεγονός ότι η Σερβία δεν ενημέρωσε τις ΗΠΑ πριν υποβάλει το σχέδιο απόφασης.
Εάν η Σερβία επιμείνει στο σχέδιο απόφασης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υποβληθεί άλλο σχέδιο απόφασης από τις 22 χώρες που έχουν ήδη αναγνωρίσει το Κόσοβο.
Αξιωματούχοι του Βελιγραδίου υποστηρίζουν ότι έσπευσαν να υποβάλουν το σχέδιο απόφασης γιατί ήθελαν να εξασφαλίσουν ότι οι προτάσεις τους θα είναι οι πρώτες στην ατζέντα προς συζήτηση.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, η εφημερίδα «Μπλιτς» προειδοποιεί πως «η Σερβία παίζει με το μέλλον της στην ΕΕ».