«Η προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προς το Ισλαμαμπάντ για τους υποτιθέμενους δεσμούς του με τους ταλιμπάν θα πλήξει τις προσπάθειες σταθεροποίησης του Αφγανιστάν και θα τροφοδοτήσει τον αντι-αμερικανισμό».

Αυτά τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της πακιστανικής Γερουσίας.

«Αυτό δεν βοηθά ούτε τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ούτε το Αφγανιστάν και το Πακιστάν», τόνισε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters» ο Σαλίμ Σαϊφουλάχ ενώ τόνισε ότι θα υπάρξει πίεση προς την πακιστανική κυβέρνηση να αποχωρήσει από τον πόλεμο αυτό, αναφερόμενος στον πόλεμο των ΗΠΑ κατά των ανταρτών ταλιμπάν.

Ο Ομπάμα κατέστησε σαφές ότι οι μελλοντικές σχέσεις των δύο χωρών θα εξαρτηθούν κυρίως από το αν το Ισλαμαμπάντ θα δεχτεί την απαίτηση της Ουάσινγκτον να διακόψει κάθε σχέση με τους εξτρεμιστές. Αλλά κάτι τέτοιο το Ισλαμαμπάντ είναι απρόθυμο να το υιοθετήσει , αφού το αντιαμερικανικό αίσθημα είναι αυξημένο στη χώρα και η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά δημοφιλής.

Ο Ομπάμα επιθυμεί την σταθεροποίηση του Αφγανιστάν με την προοπτική της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων ως το 2014.

«Αντί της δημόσιας αντιπαράθεσης, ο Ομπάμα θα πρέπει να συνεργαστεί στενότερα με το Πακιστάν για να επικρατήσει ειρήνη στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε ο Σαϊφουλάχ.