Ο ηγέτης των ανταρτών FARC, ο Τιμολέον Χιμένες, δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να «βελτιώσει» την ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση, η οποία απορρίφθηκε από τους Κολομβιανούς πολίτες στο δημοψήφισμα της Κυριακής, προς γενική κατάπληξη.
«Αυτή τη στιγμή αναλύουμε ήρεμα τα αποτελέσματα για να συνεχίσουμε, γιατί αυτό δεν σημαίνει ότι χάσαμε τη μάχη για την ειρήνη», διαβεβαίωσε ο Χιμένες μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό W Radio της Αβάνας, όπου διεξάγονταν οι ειρηνευτικές συνομιλίες τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) «θα αναλάβουν πρωτοβουλίες» για να δώσουν νέα ώθηση στη διαδικασία, παρά τη νίκη του «Όχι» στη δημοψήφισμα. Το αποτέλεσμα αυτό «μας παθιάζει περισσότερο επειδή, σε τελική ανάλυση, υπάρχουν πολλές αναγνώσεις του και πρέπει να τις εξετάσουμε για να δούμε πώς πρέπει να βελτιώσουμε» τη συμφωνία, τόνισε.
Ο Τιμολέον Χιμένες, που είναι γνωστότερος με το αντάρτικο ψευδώνυμο «Τιμοσένκο», είπε ότι οι FARC και η κυβέρνηση διατηρούν παρ’ όλ’ αυτά «τον ίδιο στόχο», δηλαδή τον τερματισμό του πολέμου που διαρκεί 52 χρόνια και έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.
Την περασμένη εβδομάδα ο Χιμένες και ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος υπέγραψαν στην Καρταχένα την ιστορική ειρηνευτική συμφωνία όμως για να εφαρμοστεί θα έπρεπε να εγκριθεί από τον λαό, στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Μολονότι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το «Ναι» θα κέρδιζε, τελικά επικράτησε οριακά το «Όχι», με ποσοστό 50,21%. Η αποχή ήταν πολύ μεγάλη, έφτασε στο 62%.
Στην εκστρατεία υπέρ του «Όχι» πρωταγωνίστησε ο πρώην πρόεδρος Αλβάρο Ουρίμπε. Οι κυριότερες διαφωνίες που εξέφρασε ήταν ότι οι πρώην αντάρτες θα έπρεπε να εκτίσουν κάποια ποινή φυλάκισης (η συμφωνία προέβλεπε εναλλακτικές ποινές για όσους ομολογήσουν τα εγκλήματά τους) και να μην αναλάβουν δημόσια αξιώματα.
Το δημοψήφισμα επηρεάστηκε από «μια σχεδόν τεχνητή πόλωση», εκτίμησε ο Χιμένες, διαβεβαίωνοντας ότι οι FARC θα εξετάσουν πώς να συμπεριλάβουν σε αυτήν την «μάχη για την ειρήνη» το 60% και πλέον των Κολομβιανών που δεν ψήφισαν.
Ο διαπραγματευτής των ανταρτών Πάμπλο Κατατούμπο σχολίασε στο Twitter ότι το αποτέλεσμα της Κυριακής «δεν είναι εκατόμβη» αλλά μόνο «ένα στραβοπάτημα στον μακρύ αγώνα του λαού μας για να φτάσει στην οριστική ειρήνη».