«Ουδεμία πίεση έχει ασκηθεί στην Λευκωσία από άλλη χώρα για επί της ουσίας παρέμβαση στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σχολιάζοντας ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε πως «ίσως κάποιες δηλώσεις για λύση εντός του 2016 και η αδημονία κάποιων, να μεταφράζονται από τη Μόσχα ως επίμονη πίεση».

Εκείνο που έχει χρησιμότητα στη δήλωση του ρωσικού υπουργείου, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, «είναι μια προειδοποίηση για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Εξάλλου, ανακοίνωση του Κυπριακού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «η ποιότητα της λύσης και το γεγονός ότι οποιαδήποτε χρονοδιαγράμματα καθορίζονται από τα αποτελέσματα στις συνομιλίες, είναι αρχές, που παραμένουν αναλλοίωτες».

Η θέση της κυπριακής κυβέρνησης, «ήταν πάντα ότι η ποιότητα της λύσης υπερέχει σαφώς του οποιουδήποτε χρόνου εκφραζόμενης επιθυμίας για τη θετική κατάληξη των συνομιλιών».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις επίμονες, όπως υποστήριξε, «προσπάθειες από δυτικούς εταίρους για εντατικοποίηση της διαδικασίας των συνομιλιών και επιβολή λύσης του Κυπριακού το συντομότερο, με κάθε τίμημα».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ρωσικού ΥΠΕΞ, η Μαρία Ζαχάροβα τόνισε ότι, η πρόοδος των συνομιλιών πρέπει να κρίνεται με βάση τα πραγματικά αποτελέσματα.

Θα κρίνουμε την πρόοδο των συνομιλιών στη βάση συγκεκριμένων αποτελεσμάτων, είπε και πρόσθεσε ότι «η θνησιμότητα μιας τέτοιας εξωτερικής πίεσης έχει καταδειχθεί από τη θλιβερή τύχη του “σχεδίου Ανάν”, το οποίο όλοι θυμόμαστε».