Επιστρέφει στις αρχικές σκληροπυρηνικές θέσεις που εξέφραζε για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος στις ΗΠΑ ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ. Σε ομιλία του με κεντρικό θέμα το μεταναστευτικό πρόβλημα είπε ότι όποιος ζει παράνομα στην Αμερική θα απελαθεί στην περίπτωση που ο ίδιος εκλεγεί ο ίδιος στην προεδρία των ΗΠΑ.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Τραμπ έκανε δηλώσεις αφήνοντας να εννοηθεί ότι είχε τη διάθεση να είναι περισσότερο «ελαστικός» στις τοποθετήσεις του, με διάθεση συνεργασίας για την εξεύρεση δημιουργικών λύσεων στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σκληρή στάση σε 11 εκατομμύρια μετανάστες

Στη χθεσινή ομιλία του, που πραγματοποιήθηκε στη συνοριακή πολιτεία της Αριζόνας, τήρησε σκληρή στάση έναντι των 11 εκατ. μεταναστών που ζουν παράνομα στις ΗΠΑ, σβήνοντας τις ελπίδες μιας πιο μετριοπαθούς στάσης που είχαν καλλιεργήσει οι δηλώσεις του, για «καλούς ανθρώπους» μεταξύ των μεταναστών που ζουν στη χώρα για χρόνια κι έχουν συμβάλει στην ευημερία της αμερικανικής κοινωνίας.

Υιοθετώντας το σκληρό τόνο που χαρακτηρίζει την παρορμητική προσωπικότητά του, ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι όσοι ζουν παράνομα στις ΗΠΑ έχουν «μόνο μία επιλογή» στην περίπτωση της εκλογής του στην προεδρία: «Να επιστρέψουν στις πατρίδες τους κι από εκεί να αιτηθούν την είσοδό τους και πάλι στη χώρα» δήλωσε. «Το μήνυμά μας προς τον κόσμο θα είναι αυτό: “Δε μπορείτε να νομιμοποιηθείτε ή να γίνετε Αμερικανοί πολίτες, εάν έχετε έρθει παράνομα στη χώρα”» τόνισε. «Όλοι θα πρέπει να μάθουν ότι δε μπορείτε να έρχεστε παράνομα, να κρυβόσαστε κι απλά να περιμένετε για τη νομιμοποίησή σας. Αυτές οι ημέρες έχουν παρέλθει» συμπλήρωσε με νόημα.

Ο Τραμπ δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί και στο ζήτημα της κατασκευής του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, υποστηρίζοντας ότι το Μεξικό θα πληρώσει για την κατασκευή του τείχους. Ο ίδιος μίλησε λίγες ώρες μετά αφότου ο Μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο είχε δηλώσει προσωπικά στον ίδιο ότι το Μεξικό δεν πρόκειται να πληρώσει το οικονομικό κόστος του τείχους.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ δήλωσε στην κοινή συνέντευξή του με τον Μεξικανό πρόεδρο ότι δε συζήτησαν για το ποιος θα καλύψει το οικονομικό κόστος. Ο Πένα Νιέρο παρέμεινε σιωπηλός για το ζήτημα αυτό στη διάρκεια της συνέντευξης, ενώ αργότερα ανέφερε στο Twitter ότι ο ίδιος έθεσε το θέμα. «Στην αρχή της συζήτησής μας με τον Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισα ότι το Μεξικό δε θα πληρώσει για το τείχος» ανέφερε ο Πένια Νιέτο, στην ανάρτησή του, στο Twitter.

Συντήρηση της έντασης

Η ακραία ρητορική που ακολούθησε ο Τραμπ για το μεταναστευτικό πρόβλημα από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας του τον βοήθησε να επικρατήσει στους προκριματικούς κύκλους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, έναντι των 16 αρχικών υποψηφίων που διεκδικούσαν το χρίσμα. Η Αν Κούλτερ συντηρητική ακτιβίστρια που ανησυχούσε για το ενδεχόμενο μεταβολής των σκληρών θέσεων του Τραμπ, ανέφερε στο Twitter: «Έχω ακούσει ότι ο Τσόρτσιλ μπορούσε με ευκολία να χειριστεί τις φράσεις που χρησιμοποιούσε στις ομιλίες του. Η ομιλία που έκανε ο Τραμπ για το μεταναστευτικό είναι η πιο μεγαλειώδης ομιλία που έχει κάνει».

Από την άλλη μεριά, ο οργανισμός Correct The Record, που υποστηρίζει τη Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου άσκησε σκληρή κριτική στον Τραμπ. «Η ομιλία του επιβεβαίωσε αυτό που γνωρίζαμε όλοι μας, ότι δε θα υπάρξει χαλάρωση» δήλωσε η Ελίζαμπεθ Σάπελ, εκπρόσωπος της οργάνωσης. Παράλληλα σημείωσε ότι οι θέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ «Πρώτα η Αμερική» στοχεύουν να στρέψουν τη μεσαία αμερικανική τάξη κατά των μεταναστών, που αισθάνεται ότι έχει απολέσει θέσεις εργασίας από τους μετανάστες ή για την «εξαγωγή» θέσεων εργασίας από τις ΗΠΑ.

Τα μέτρα

Σε προεκλογικό επίπεδο, γίνεται φανερό ότι η σκλήρυνση των θέσεων του Τραμπ περιορίζει την πολιτική προσπάθεια των προηγούμενων ημερών, αναφορικά με τη διείσδυσή του στους ψηφοφόρους των μειονοτήτων και των μεταναστευτικών ομάδων, αλλά και προς τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων, που εκτιμούν ότι είναι πρακτικά αδύνατη η απέλαση όλων των παράνομων μεταναστών από τις ΗΠΑ.

Στην ομιλία του, ο Τραμπ κατέστησε σαφές ότι η άμεση προτεραιότητά του εντοπίζεται στην απέλαση όσων μεταναστών έχουν διαπράξει σοβαρά αδικήματα και ζουν παράνομα στις ΗΠΑ χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα. «Σχετικά με την εφαρμογή του νόμου, θα θέσουμε προτεραιότητες. Οποιοσδήποτε βρίσκεται παράνομα στις ΗΠΑ θα είναι αντιμέτωπος με την απέλαση. Αυτό ακριβώς σημαίνει να έχουμε μία χώρα» δήλωσε παράλληλα, εξαγγέλλοντας και την κατάρτιση επιτροπής η οποία θα μελετήσει τις περιοχές ή τις χώρες από τις οποίες θ’ απαγορευτεί η μετανάστευση προς τις ΗΠΑ. Τόνισε ότι η Συρία και η Λιβύη, θα έχουν την πρώτη θέση στη λίστα απαγόρευσης που θα καταρτιστεί. Η δήλωσή του, αυτή υποστηρίζει την αρχική εξαγγελία του για την απαγόρευση της εισόδου μουσουλμάνων από συγκεκριμένες χώρες στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ εξήγγειλε και την οργάνωση «ειδικής υπηρεσίας απελάσεων» οι οποία θα εντοπίζει τους νομικά διωκόμενους που θα οδηγούνται σε απέλαση. Παράλληλα, εξήγγειλε τον τριπλασιασμό του αριθμού των ομοσπονδιακών υπαλλήλων στις υπηρεσίες απέλασης, αλλά και την αύξηση του αριθμού των σταθμών συνοριακής επιτήρησης.

Η επίσκεψη Τραμπ στο Μεξικό

Με δεδομένο ότι η Χίλαρι Κλίντον προηγείται των δημοσκοπήσεων που διεξάγονται σε παναμερικανικό επίπεδο, το ταξίδι του Ντόναλντ Τραμπ στο Μεξικό εντάχθηκε στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας της προεκλογικής εκστρατείας του, προκειμένου να δοθεί το μήνυμα ότι ο ίδιος διαθέτει την απαραίτητη θέληση να διαχειριστεί άμεσα σοβαρά ζητήματα, όπως οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Από την πλευρά του, ο Πένια Νιέτο, τόνισε ότι τα αρκετά εκατομμύρια των Μεξικάνων που ζουν στις ΗΠΑ αξίζουν σεβασμού, τονίζοντας ότι: «Οι Μεξικάνοι αισθάνονται προσβεβλημένοι από τα σχόλια που έχουν γίνει» Για τις εξαγγελίες του Τραμπ, δήλωσε: «Ωστόσο νομίζω ότι το ενδιαφέρον του για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων είναι πραγματικό».

Η επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στην πόλη του Μεξικού συνοδεύτηκε από τη διαδήλωση αρκετών δεκάδων διαδηλωτών στο άγαλμα της μεξικανικής ανεξαρτησίας, στο κέντρο της μεξικανικής πρωτεύουσας. Μερικοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν ότι ο Τραμπ είναι ανεπιθύμητος, ενώ άλλα πλακάτ, χαρακτήριζαν «ανεπιθύμητους» τους δύο προέδρους.

Στην επίσκεψη του Τραμπ στο Μεξικό αναφέρθηκε και η Χίλαρι Κλίντον τονίζοντας ότι: «Απαιτεί πραγματική δουλειά η αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που καλλιέργησαν οι αρνητικές δηλώσεις που γίνονται για περισσότερο από έναν χρόνο, ενώ μια επίσκεψη μερικών ωρών και η επιστροφή στις ΗΠΑ δεν είναι αρκετή».

«Σύστημα» και «αντισύστημα»

Στο επίπεδο της διεξαγωγής της γενικότερης προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, η επιστροφή του Τραμπ στην ακραία ρητορική του κατά των μεταναστών δηλώνει μια βασική πολιτική επιλογή προκειμένου να κρατήσει συνασπισμένο γύρω του το συντηρητικό κύκλο των ακραίων Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων. Έτσι, το προεκλογικό επιτελείο του φαίνεται να προτιμάει να διατηρήσει τις ισορροπίες που εξασφάλισαν στον Τραμπ την επικράτησή του, στους εσωτερικούς προκριματικούς κύκλους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Από την άλλη μεριά, γίνεται φανερό ότι ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος απομακρύνεται από την προσπάθεια που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να έρθει πιο κοντά με τους ψηφοφόρους των μειονοτήτων που ζουν στις ΗΠΑ, αλλά και τους Αφροαμερικάνους. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στις ομάδες αυτές φαίνεται να έχει σταθερό προβάδισμα η Χίλαρι Κλίντον. Υπό τη λογική αυτή, οι τελευταίες εξαγγελίες του Τραμπ δηλώνουν την επιλογή υλοποίησης μιας στρατηγικής διατήρησης της επιρροής του στους συντηρητικούς ψηφοφόρους, από την υλοποίησης μιας εναλλακτικής στρατηγικής, για τη προσέγγιση των ψηφοφόρων των μειονοτήτων και των άλλων ομάδων, όπου τα ποσοστά του, είναι χαμηλά.

Στο επίπεδο της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, είναι αξιοσημείωτο ν’ αναφερθεί ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που είδαν από την αρχή κι εξακολουθούν να βλέπουν με σκεπτικισμό τις δηλώσεις του Τραμπ για το μεταναστευτικό και τους μουσουλμάνους, καθώς υποστηρίζουν ότι οδηγεί το κόμμα μακριά από την επιλογή προεδρικής ψήφους για τους μετριοπαθείς κι ανεξάρτητους ψηφοφόρους.

Στο σημείο αυτό, γίνεται επίκαιρη και η προχθεσινή νίκη των Γερουσιαστών Τζον Μακέιν και Μάρκο Ρούμπιο στους προκριματικούς κύκλους που πραγματοποιήθηκαν στις περιφέρειες τους, αναφορικά με το ενδεχόμενο υλοποίησης εναλλακτικής πολιτικής στρατηγικής. Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής, στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο Τραμπ αδυνατεί πολιτικά ν’ αυξήσει τα ποσοστά του, τότε οι ηγετικοί κύκλοι του κόμματος θα στραφούν προς την υποστήριξη των τοπικών υποψηφίων για το Κογκρέσο, σε μια προσπάθεια εξασφάλισης του ελέγχου του κόμματος στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε ν’ ασκείται ουσιαστικός νομοθετικός έλεγχος στις επιλογές και αποφάσεις ενδεχόμενης διακυβέρνησης της Χίλαρι Κλίντον.

Υπό τις τελευταίες εξελίξεις στον προεκλογικό αγώνα των ΗΠΑ, το λεγόμενο «αντισύστημα» στρέφεται κατά των μεταναστών, ενώ παραδόξως το “σύστημα” τηρεί μετριοπαθή στάση, στην επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος των ΗΠΑ.