Οι αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) κήρυξαν οριστική κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (08:00 τη Δευτέρα, ώρα Ελλάδας) μετά την ιστορική συμφωνία ειρήνης την οποία συνήψαν την εβδομάδα που πέρασε με την κυβέρνηση της Κολομβίας για να τερματιστεί ο εμφύλιος που διήρκεσε 52 χρόνια.
«Διατάσσω όλες τις διοικήσεις μας, όλες τις μονάδες μας και τον καθέναν από τους μαχητές μας να πάψουν πυρ και να σταματήσουν τις εχθροπραξίες εναντίον του κολομβιάνικου κράτους από απόψε τα μεσάνυχτα», δήλωσε ενώπιον εκπροσώπων του Τύπου στην Αβάνα ο ηγέτης των FARC, ο Τιμολέον Χιμένες ή «Τιμοσένκο».
Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος ήταν ο πρώτος που διέταξε την οριστική κατάπαυση του πυρός με τους αντάρτες -θα τεθεί σε ισχύ την ίδια ώρα- μία ημέρα μετά την υπογραφή της οριστικής συμφωνίας ειρήνης με τη μεγαλύτερη οργάνωση ανταρτών της χώρας, η οποία ιδρύθηκε το 1964 εν μέσω μιας εξέγερσης των αγροτών και μετρά περίπου 7.500 μαχητές.
«Ακούσαμε με συγκίνηση την διαταγή του προέδρου προς τον στρατό του και δίνουμε κι εμείς τη ίδια διαταγή στα στρατεύματά μας», είπε ο επικεφαλής των FARC.
Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση και οι αντάρτες ανακοινώνουν από κοινού μια τέτοια κίνηση, αν και οι αντάρτες εφάρμοζαν από τον Ιούλιο του 2015 μονομερή κατάπαυση του πυρός, η οποία συνέβαλε να περιοριστούν σημαντικά οι συγκρούσεις με μονάδες των ένοπλων δυνάμεων τους τελευταίους μήνες.
Οι συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν τα δύο μέρη έπειτα από 4 χρόνια διαπραγματεύσεων στην Αβάνα της Κούβας αναμένεται να υπογραφούν από τον Σάντος και τον «Τιμοσένκο» κατά τη διάρκεια μιας επίσημης τελετής μεταξύ της 20ής και της 26ης Σεπτεμβρίου. Κατόπιν οι Κολομβιανοί θα κληθούν να τις εγκρίνουν στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τη 2η Οκτωβρίου.
Οι αντάρτες αναμένεται να επικυρώσουν τις συμφωνίες αυτές σε ένα εθνικό συνέδριο στη νότια Κολομβία που θα διεξαγάγουν από τη 13η ως τη 19η Σεπτεμβρίου.
Μόλις η συμφωνία υπογραφεί και επικυρωθεί, οι αντάρτες θα κληθούν να συγκεντρωθούν σε 31 προκαθορισμένες περιοχές για να παραδώσουν τα όπλα τους, υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει 6 μήνες.
Η ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία, στην οποία ενεπλάκησαν οργανώσεις της άκρας αριστεράς -περιλαμβανομένου του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), ο οποίος συνεχίζει τη δράση του- παραστρατιωτικές οργανώσεις της άκρας δεξιάς και οι ένοπλες δυνάμεις στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, ενώ 45.000 άλλοι θεωρούνται αγνοούμενοι και 6,8 εκατομμύρια πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.